11:24 / 29.12.2020.

Autor: Danijela Marušić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Potražite svoje pretke na zadarskim bedemima

-

-

Foto: - / -

Zadarski bedemi velika su turistička atrakcija i nezaobilazan dio spomeničke baštine, a odsad će biti i nova kulisa za mnoge umjetničke projekte. Prvi u nizu je fotografska izložba Ante Brkana.
Zadarski bedemi velika su turistička atrakcija i nezaobilazan dio spomeničke baštine, a odsad će biti i nova kulisa za mnoge umjetničke projekte. Prvi u nizu je fotografska izložba Ante Brkana.

Zadar je sačuvao većinu svojih srednjovjekovnih bedema - od kojih su najpoznatiji oni u središtu grada - Bedemi zadarskih pobuna, nazvani tako u spomen na jedanaest krvavih buna protiv mletačke vlasti.

Zadrani novouređeni dio fortifikacijskog sustava utvrda oko samog središta grada zovu Muraj. Bedemi su to građeni u 12. i 13. stoljeću, te ojačani u 16., za potrebe obrane Zadra, tada pod mletačkom vlašću, od turskih osvajača.

- Dugoročna inicijativa je da ovi bedemi budu oživljeni kroz umjetnost i kroz kulturu. U suradnji s Narodnim muzejom Zadar pripremili smo izložbu Ante Brkana, jednog od najznačajnijih hrvatskih, naravno značajnog za Zadar, o životu ‘intra muros’, o tomu kako ljudi žive unutar zidina, što im zidine daju a što im oduzimaju, napominje Dina Bušić, pročelnica za kulturu i šport Grada Zadra.

Izložba, koju je priredila kustosica Nevena Štokić, tek je prva u nizu: Odlučni smo da ovaj prostor postane prostor za izlaganje otvorenih umjetničkih instalacija i skulptura. ‘Umjetnost na otvorenom - umjetnost za sve’ geslo je ovog našeg malog velikog projekta, dodaje pročelnica Bušić.

U sadašnjim okolnostima, kad nam za druženja trebaju otvoreni prostori, Zadrani su s oduševljenjem prihvatili novouređenu šetnicu. Kulturna ponuda planira se dodatno obogatiti.

- Dolazi i interpretacija zadarskih bedema, koja ide zajedno s projektom signalizacije, i to će se dogoditi u naredna dva ili tri mjeseca, najavljuje
Ante Ćurković, pročelnik za fondove EU-a Grada Zadra.

Do tada će šetači i dalje uživati u šetnjama te na izloženim fotografijama usput tražiti svoje bake i djedove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!