Potražnja za kunićima sve veća

19.07.2021.

16:50

Autor: Ines Milanković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potražnja za kunićima sve veća

Potražnja za kunićima sve veća

Foto: Ines Milanković/regionalni dnevnik / HRT

Na domaćem tržištu mali uzgajivači kunića suočeni su s velikim problemima. Obitelj Perić-Sučić iz Cerića ima 100-tinjak kunića, ukrasnih i tovnih.

- Kod nas u RH ne postoje klaonice kunića niti bilo što, što se tiče otkupa kunića, niti mesa, niti krzna, niti bilo čega, za mogući izvoz u Italiju, govori Slavica Perić iz Cerića.

Za jednom od najzdravijih vrsta mesa potražnja je sve veća. Perićima stalno stižu upiti iz jadranskih restorana, ali uvjeta za distribuciju i organizirani otkup mesa - nema. No tu problemima nije kraj. 

- Lijekovi za kuniće kod nas ne postoje, naglašava Perić.

Ali ne misle odustati. Unatoč izazovima, planiraju širiti proizvodnju nadajući se da će se i problemi na tržištu u hodu početi rješavati.

- Mjesečno se može prodati 5 do 10 kom kunića, što je malo. Voljeli bismo proširiti to, napraviti malo ozbiljnije, govori Ivan Sučić iz Cerića.

- Planiramo koješta, novi objekt koji će biti opremljen. Mi trenutno imamo profesionalne kaveze. Nažalost, ja jesam protiv držanja kunića u kavezima no Ministarstvo gospodarstva zahtjeva kontrolirane uvjete i ovo je po EU standardima, naglašava Perić.

Kavezni uzgoj u Europskoj uniji do 2027. trebao bi otići u povijest. Za njih će to značiti dodatna ulaganja. Kažu - na sve su spremni, uz nadu da će se dotad riješiti i problemi vezani uz distribuciju i otkup njihova proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!