Požega dobila dvije nove galerije

29.03.2021.

16:09

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Nove galerije u Požegi

Nove galerije u Požegi

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Požega se odnedavno može pohvaliti jednom od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj koja u tom gradu postoji punih 175 godina, a u sklopu knjižnice otvorene su dvije nove galerije. 

Obnovom starog secesijskog zdanja, kao i dogradnjom arhitektonski suvremeno osmišljenog dijela zgrade, Požežani su dobili i dvije nove galerije, koje je obišla ekipa Vijesti iz kulture

Pod svjetlosnom kupolom izložene su fotografije koje su zbirka impresija pročitanih knjiga. Njih više od 170 svedenih pod isti naziv - "Lice knjige".


- Posjetitelj je i promatrač koji vidi motiv, međutim kada pročita naslov knjige kojom je fotografija inspirirana, dobije dublju dimenziju doživljaja te fotografije, objašnjava ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

"Lice knjige"

"Lice knjige"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kao dio projekta "Knjiga svaki dan", one su svjetlosni zapisi autora iz cijele Hrvatske. Spajaju spretno dva različita umjetnička medija - književnost i fotografiju. U tjeskobnom pandemijskom dobu - kao poželjan i dostupan alat međusobne komunikacije.

"Knjiga svaki dan"

"Knjiga svaki dan"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nesvakidašnji "Tragovi dodira"


Svojevrsni kolažni dnevnički zapisi naprasnog prekida uobičajenog kulturnog života iščitavaju se i u nesvakidašnjim likovnim "Tragovima dodira" - dodirima koji su donedavna oblikovali našu stvarnost.


- Ta komunikacija koja nam je odjednom oduzeta, društvena i socijalna i dalje je postojala, ali nije išla u osobnom smislu. Ti komunikacijski kanali sada su odjednom postali emitiranje signala, objašnjava multimedijska umjetnica, autorica izložbe "Tragovi dodira" Snježana Mekić Delić.

Snježana Mekić Delić

Snježana Mekić Delić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Signali mobitela, TV-a, on line komunikacije, društvenih mreža - bez osobnog kontakta, živog dodira tragovi su koje nose izložene monotipije u zrcalnim otiscima grafičke boje. Postavljene u prostoru galerije "Tunel" ukopanom u prirodnu stijenu u srcu povijesnog grada - prizivaju čvrstinu života, ali i snagu umjetnosti kao izlaza iz nastalog kaosa.

Galerija
Galerije "Tunel", Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Galerija "Tunel", Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!