Požega slavi Dan grada i Grgurevo

11.03.2023.

15:27

Autor: HRT/IMS

Svečani mimohod i smotra povijesnih postrojbi

Svečani mimohod i smotra povijesnih postrojbi

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Pucnjevima iz replika povijesnih topova i mužara - Požežani ovoga vikenda obilježavaju rođendan svoga grada i Grgurevo - autentičnu pučku tradiciju koju više od tri stoljeća od zaborava čuvaju požeški vinogradari i povijesne postrojbe.

Zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, fešta je i turističkog karaktera, a ujedno i slikovit podsjetnik na slobodarski duh grada i pobjedonosnu bitku nad turskim osvajačem u 17. stoljeću. Ove godine Požežanima su se pridružile povijesne postrojbe iz cijele Europe.


- Lijepo je vidjeti ovdje preko 30 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske u špaliru, zajedno skupa stupaju. Došli su i iz Europe, ima ih Njemačke, Slovačke, Češke, BIH... Stvarno je ovdje jako lijepo, rekao je Krsto Friganović, član Šibenske gradske straže. 


- Tko god dođe na ova naša brda iznad Požege, kada vidi tu ljepotu, poželi provesti bar pet dana na miru ovdje i istražiti tu bogatu povijest Požege i okolice, kazala je kulturna antropologinja iz Požege dr.sc. Rahela Jurković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!