Požeška bolnica dobila je najsuvremeniji CT uređaj

21.10.2021.

17:41

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Novi CT uređaj u požeškoj bolnici

Novi CT uređaj u požeškoj bolnici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dobra vijest stiže iz Požege za sve pacijente koji mjesecima čekaju na dijagnostičke preglede na CT uređajima u slavonskim bolnicama. 

Požeška bolnica dobila je najsuvremeniji CT uređaj vrijedan više od pet milijuna kuna koji omogućava precizno i rano otkrivanje karcinoma. 

Ovakav super moderan CT uređaj imaju tek rijetke bolnice u nas. Za požešku - veliki iskorak. Znatno je precizniji od prethodnog, omogućava vrhunske dijagnostičke metode.

- Dobili smo mogućnost ranijeg detektiranja malignih bolesti i svih procesa koji se tiču širokih organskih sustava i u tom smislu sigurnost za pacijenta, rezultat liječenja i sam pozitivan ishod se znatno povećava. Tako je primjerice doza zračenja za više od 60 posto manja od uređaja prethodne generacije, nezamjenjiv je u ranom otkrivanju karcinoma te drugih bolesti pluća, ističe dr. Ivan Vukoja, ravnatelj OŽB Požega. 

- Znači snimanje srčanih krvnih žila - koronarografija i još spektroskopija i tako dalje, neke novije, naprednije metode koje dosad nisu bile moguće u ustanovama našega ranga, dodaje dr. Ivan Čubela iz Odjela za kliničku radiologiju OŽB Požega. 

Samo za ovaj uređaj koji će smanjiti liste čekanja i omogućiti liječenje pacijenata iz svih slavonskih županija, Ministarstvo zdravlja osiguralo je pet milijuna kuna. 

Uz to, nabavljena su i dva nova sanitetska vozila za požeški Dom zdravlja i njegovo opremanje.

- Evo, u samo par dana ili par mjeseci oko sedam milijuna kuna izravne pomoći za realizaciju projekata vezanih za zdravstvo, kaže županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić

Sve kako bi se unaprijedila zdravstvena skrb i omogućilo što kvalitetnije liječenje. Edukacija zdravstvenih djelatnika već traje, a novi uređaj u punoj funkciji bit će sredinom studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!