Požeški studentski dvojac potukao jaku konkurenciju u srcu europskog vinarstva

27.03.2023.

07:01

Autor: Najvirt/Plodovi zemlje/HRT/I.B.

Srebro u Parizu

Srebro u Parizu

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Studenti enogastronomije požeškog Fakulteta turzma i ruralnog razvoja, jedna Zadranka i jedan Slavonac, prave su međunarodne sommelierske zvijezde! Na prestižnom natjecanju u ocjenjivanju francuskih vina koje u sklopu Svjetskog sajma poljopivrede u Parizu organizira tamošnje Ministarstvo poljoprivrede - u žestokoj konkurenciji plasirali su se ekipno u top deset. Domaćine, ali i druge svjetske vinske velesile debelo su ostavili iza sebe i u pojedinačnom plasmanu. Student druge godine Zvonimir Paponja u Hrvatsku je donio - srebrno odličje.

Bruse na slavonskim kapljicama pod stručnim vodstvom - svakodnevno svoja osjetila. U složene tajne zanata nije lako proniknuti, no požeški studenti enogastronomije imaju za to i volje i dara.

Potući do nogu jaku konkurenciju u srcu europskog vinarstva - golem je uspjeh za požeški studentski dvojac - Dalmatinku i Slavonca.

- Mi smo od 70-oro studenata ušli u prvih 10 na što sam jako posnosna! Konkurencija je bila jako teška jer smo se mi natjecali u kušanju francuskih vina u čemu baš i nemamo puno iskustva, mi smo naučili na ova naša slavonska vina, hrvatske OPG-ovce i totalno je sve drugačije, rekla je studentica Nika Jukić.

- Moramo biti zahvalni na našoj zemlji što je toliko razvnovrsna, što imamo toliko mogućnosti prepoznati više sorti, kada smo došli tamo, većina nam je bila poznata, ali postoje i one koje nisu zastupljenje u Hrvatskoj, a bile su na ispitivanju, rekao je student Zvonimir Paponja.

- Naravno da su tu studenti najbitniji, da se oni sažive s vinom, da vole svoju struku i da treniraju memoriju. Sve karakteristike tipične za pojedine regije koje možemo naći i u našim područjima jer Hrvatska ima u stvari 4 klimatske zone, Francuska tri, znači stilski mi možemo parirati francuskim vinima i jako se lijepo pripremiti za takvo natjecanje, rekao je doc. dr. sc. Josip Mesić s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

A ono je itekako bilo zahtijevno. Prvi dio odnosio se na vinogradarske promjene i brze prilagodbe u struci. Drugi dio - složeniji i teži.

- Drugi dio testiranja je bilo brojčano ocjenjivanje, ocijeniti svojstva uzgleda, boje, mirisa, okusa vina, i to što bliže ocjenama profesionalnopg panela koji je ta vina paralelno brojčano ocijenio, dakle standardno ocjenjivanje gdje procijenjeujete kakvoću vina s fokusom na ono što tržište traži i očekuje, rekao je doc. dr. sc. Josip Mesić.

A to su naravno želje potrošača i moda na svjetskoj vinskoj sceni. Nije bilo dovoljno prepoznati vino, apelaciju, već i godište berbe, cjenovni razred. Sve to prezentirati na francuskom ili engleskom jeziku. U velikom finalu - od 70 studenta, samo troje najboljih. Među njima i srebrom nagrađen Zvonimir. Tijesno mu je izmaklo zlato koje je otišlo u Veliku Britaniju. Domaćine, Francuze, ostavio je daleko iza sebe.

Zvonimir Paponja kaže kako mu je sve to velik poticaj u daljnjem usavršavanju koje mu ovaj jedinstven studij u nas pruža. Stipendira ih i Ministarstvo poljoprivrede.

Već sada ponude ovim mladim enogastronomima pljušte sa svih strana, a uspjesi poput ovog, na svjetskom natjecanju u Parizu, samo su potvrda njihove kvalitete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!