Prapovijesni mač u Muzeju Brodskog Posavlja

26.01.2023.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Vrijedan artefakt u Muzeju Brodskog Posavlja

Vrijedan artefakt u Muzeju Brodskog Posavlja

Foto: HTV / HRT

Muzej Brodskog Posavlja za 89. rođendan dobio je jedinstven dar - prapovijesni mač iz vremena oko 1300 godina prije Krista. Prije više od sto godina pronađen je u Savi kod Slavonskog Šamca i sve donedavno bio je dio obiteljskog nasljeđa. Otkup vrijednog artefakta u slavonskobrodskom muzeju izazvao je silno uzbuđenje jer će, zahvaljujući tom maču, njegova kasnobrončana zbirka postati iznimna i u europskim okvirima. 

Kad je u Muzej stigla ponuda o otkupu mača, arheologinji Lidiji Miklik Lozuk srce je jače zakucalo.


- Mladić je prije nazvao i rekao da ima jedan mač, rekla sam dobro, uredu, ali kada je stavio ispred mene, takav mač, ako sam ga i viđala, viđala sam ga samo u europskim muzejima, rekla je Lidija Miklik Lozuk, muzejska savjetnica u Muzeju Brodskog Posavlja.


Dosad se smatralo da je takav tip prapovijesnog oružja bio rasprostranjen na području južne Njemačke i zapadne Austrije. Otkriće u Savi kod Broda iznenadilo je i stručnu zajednicu. Iz više razloga. 


- Mač je izuzetno dobro očuvan i cjelovit je, što zapravo nije slučaj s ostalim nalazima iz tog razdoblja, pogotovo ne nalazima oruđa i oružja, navela je Daria Ložnjak Dizdar, viša znanstvena suradnica Instituta za arheologiju u Zagrebu.


Bit će prava poslastica za uzbudljivo istraživanje o tome kako je dospio u Savu, tko je njime vitlao, tko ga je izradio.


- Da li je to stvarno upotrebljavao ratnik? Vjerojatno je, jer mač ne bi imao te tragove, ali imamo jako puno nepoznanica koje nedostaju u priči, navela je Ložnjak Dizdar.


Prve će otkriti restauratori. 


- Otkrivamo originalnu površinu koja u pravilu u sebi sadrži informacije koje se okom sada i ne vide, objasnio je Mario Kauzlarić, konzervator restaurator u Muzeju Brodskog Posavlja.


Govoreći o maču, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja Hrvoje Špicer rekao je: Nemojmo dopustiti da takvo što propadne!


I neće. Otkupljen je uz pomoć županije za 30 tisuća kuna.

   

- Zahvaljujući ovom nalazu bit ćemo prepoznati kako u Hrvatskoj, tako i u europskoj literaturi, ističe Lidija Miklik Lozuk. 


Mladić koji im je, uz naknadu, otvorio obiteljsku škrinju napustio je Hrvatsku. Želja mu je bila trajno sačuvati vezu sa zavičajem, a ima li boljeg mjesta za to od muzeja?


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!