Pravi heroji: HGSS-ovka Zvjezdana i njemačka ovčarka Tesla

01.03.2023.

17:29

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Pravi heroji: HGSS-ovka Zvjezdana i njemačka ovčarka Tesla

Pravi heroji: HGSS-ovka Zvjezdana i njemačka ovčarka Tesla

Foto: HTV / HRT

Pripadnici HGSS-a za svoj posao ne primaju novac, a ne naplaćuju ni pomoć koju pružaju. Proteklih su dana dolazili do onih do kojih bi se malo tko usudio. Donosimo Vam priču o pravim herojima - čakovečkoj HGSS-ovoj spasiteljici Zvjezdani i njezinom psu.

Policajka Zvjezdana Kušter i njezina trogodišnja njemačka ovčarka Tesla još donedavno su pod srušenim zgradama u Turskoj tragale za preživjelima. Bile su dio hrvatske ekipe od 40 spasilaca i sedam potražnih pasa koji su samo nekoliko sati nakon potresa krenuli pomagati unesrećenima.

 

- Doslovce su nas, pogotovo prva dva dana, vukli na ruševine, govorili da su im tu ostali otac, mama, nećak, brat, dali možemo bar locirati gdje su ili bi rekli da su čuli još jučer glasove, pa možda su još živi, rekla je Zvjezdana Kušter, spasiteljica HGSS-a. 


Potražni psi u više su navrata dali do znanja da ispod pojedine ruševine ima preživjelih, ali akcija spašavanja mogla je početi tek nakon procjene statičara da nema opasnosti od daljnjeg urušavanja. Pa se do nekih osoba stiglo prekasno.

  

- Našli smo dosta smrtno stradalih osoba, ali preživjele ne. Jedino jednog psa, prvi dan. 


Kad je bilo jasno da šansi za pronalazak preživjelih više nema, vratili su se u Hrvatsku. 


- Stvarno je to domicilno stanovništvo prema nama bilo u redu. Svi su nam zahvaljivali kad smo išli natrag po Turskoj, svi su nam vikali, thank you, mahali, zahvaljivali kad smo stali na benzinskoj. Još su nas nudili čajem, vodom, psima su davali vode i to od pomoći koju su dobili. 


Iako se vratila svakodnevnom poslu instruktorice u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Policijskoj akademiji u Zagrebu, teško proživljava svakodnevne vijesti da tlo u Turskoj još ne miruje.


- Tu jad i bijedu koju smo mi tamo ostavili, ja se nadam da u životu više neću vidjeti, stvarno se nadam. 


Hrabru Zvjezdanu Kušter i njezinu Teslu, u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite u Čakovcu je primio i nagradio međimurski župan Matija Posavec

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!