Osobama u kolicima nedostupne su mnoge institucije, kafići i trgovine

16.09.2023.

07:00

Autor: Suzana Balen/B.B.B./Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Počinje Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama. Pravo na kretanje i pristupačnost javnome prostoru osnovno je civilizacijsko pravo, upozoravaju u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar. Mnoge su institucije, kafići, trgovine, nažalost, osobama u kolicima nedostupni, što smo s njima provjerili u samom centru Bjelovara.

Na ulazu u banku stube, podizna platorma za osobe u kolicima ne radi. Na zvono se nitko ne javlja. Na telefonski poziv službenici gospodinu Novoselu odgovaraju neka pričeka.

- Odgovoreno je da su svi jako zauzeti, da ne može nitko doći do rampe, da čekam na ulazu, prošlo je 20 minuta da nisam uspio ući u prostor banke, dakle, nisam uspio reći ni što trebam. A ja ću Upravi banke u kojoj su dioničari napisati što se dogodilo, rekao je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Josip Dumančić u svojoj je banci ovoga puta imao više sreće, službenica je odmah izašla. No, unutra ne može, nema ulaza za osobe s invaliditetom, kao ni u Fini.

Na pitanje kako se čovjek osjeća u takvoj situaciji, Tomislav je rekao da je "to teško opisati, tj. uglavnom poniženo".

Planiranje izlazaka


Andrijana Krog, kao i većina mladih, voli izaći u kafić. No mora sve dobro isplanirati i paziti u koji može ući.

- A ni male prodavaonice nemaju pristup za invalide, nego samo veliki trgovački centri, onda ja moram uvijek bit vani ispred vrata ili vani isprobavati obuću, rekla je Krog.

I tako se nižu frustracije. No, bjelovarska Udruga tjelesnih invalida ne odustaje od borbe.

- Udruga smo od 1000 članova, oko 300 nas ima potporne tehnologije, 80 nas ima kolica. Znači, naš je stil života ne da se borimo za naša prava, nego za civilizacijski grad Bjelovar, kazao je Novosel.

Grad Bjelovar najavio pomoć


I gradonačelnik najavljuje poteze.

- Ako je Grad već posložio sve da nam Korzo bude ljepši, da bude prilagođen kretanju invalida itd., sve gradske institucije isto tako, onda mislim da bi bio red da i poduzetništvo to napravi, ustvrdio je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

- Korzo je napokon gotov, tj. pri kraju je i mi ćemo uskoro sve terase u gradu prilagoditi invalidima, dodao je Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Bjelovara.

Još jedna dobra vijest, Udruga tjelesnih invalida uskoro dobiva novi kombi za prijevoz osoba u invalidskim kolicima. Većinu su novca izdvojili Grad i Županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!