10:53 / 11.01.2021.

Autor: Sandra Lacković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Prazne dubrovačke zidine

-

-

Foto: - / -

Dubrovačke zidine najposjećeniji su spomenik u tom gradu, ali poput svih drugih kulturnih institucija, i one trpe posljedice pandemije: bilježe velik pad prihoda, a projekti obnove su na čekanju.

Dubrovačke zidine najposjećeniji su spomenik u tom gradu, ali poput svih drugih kulturnih institucija, i one trpe posljedice pandemije: bilježe velik pad prihoda, a projekti obnove su na čekanju.

Nekad ih je obilazilo 10 tisuća posjetitelja dnevno - u cijeloj 2020. godini ni 150 tisuća. Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje upravlja zidinama, živi od prodaje ulaznica pa je jasno da su zbog financijskih gubitaka morali zaustaviti i neke projekte obnove.

Predstava ‘Dubrovačka zrcala - tri struka lovorike, pelina i vrijesa’ premijerno izvedena na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama - igrala se na tri lokacije. Publika je u ambijentalnoj šetnji glumačkog dramskog ansambla mogla vidjeti i novouređeno arheološko nalazište na Andriji.

- To su prostori koje su Igre i Grad prvi put otvorili za javnost i za samo izvođenje; mislim da je lokacija na Andriji jedan novi scenski prostor koji jednostavno vapi za neverbalnim i plesnim teatrom, izjavio je ljetos dramski umjetnik Livio Badurina.

Zbog pandemije rijetki su turisti šetali predziđem od Minčete preko Pila i Bokara do arheološkog lokaliteta. Ima dana kad je na zidinama više zaposlenika nego posjetitelja.

- Jako lijepo, lijep je grad, puno toga za proći i vidjeti, kaže Jan iz Koprivnice, a njegov sugrađanin Fran dodaje: Jako mi se sviđaju ove zidine, najljepše su i lijepo je jer sve starije izgleda.

Podsjetimo, 2019. obišlo ih je milijun i dvjesto pedeset tisuća posjetitelja, a 2020. ostvareno je samo 10% tog prometa. Zbog financijskih gubitaka Društvo prijatelja dubrovačke starine zaustavilo je neke projekte obnove spomeničke baštine.

- Zaustavili smo Prevlaku i Janjinu, zaustavili smo Orebić. Samo je ostao Knežev Dvor u Pridvorju koji je skoro gotov i u Stonu nešto sitno, drugo ništa do daljnjega, napominje predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine Renata Andjus.

Ipak, zahvaljujući donaciji od 2 milijuna eura dr. Iva Felnera obnova Kneževa dvora na Lopudu privodi se kraju. - Prije godinu dana na Kneževu dvoru bila su samo 4 zida, a sada je pod krovom, ističe Renata Andjus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!