Prazne klupe šibenske ribarnice

06.04.2023.

17:28

Autor: HTV/Regionalni dnevnik/Petar Mikuličin/E.P.C.

Šibenska ribarnica ovih je dana prazna

Šibenska ribarnica ovih je dana prazna

Foto: HTV / HRT

Na Veliki petak, tradicionalno se, zbog posta i nemrsa, jede riba, posebno u Dalmaciji. Dio Šibenčana već je požurio na ribarnice, no prave gužve nema, jer nema ni ribe.

Prazne klupe šibenske peškarije svjedoče o siromašnoj ponudi ovih dana.


- Situacija je jako loša zato šta je slabo vrime. Bura je na moru, koče nema, migavica ne radi više, zabrana, objašnjava prodavavač Ranko.


I jedna maca jutros je imala bezuspješnu potragu za ribljim obrokom. 


Tražili su ga jutros tek rijetki kupci.


- A kad znaju ljudi da je slabo vrime, onda neće nitko ni da dođe. A po centrima plaća karticom, plaća svačim, njemu je najbolje tamo, govori drugi prodavač.  


- Em šta nema ribe, em šta nema svita, em šta je skupo i tako, kaže prodavačica sa šibenske ribarnice. 


Šibenčani su zato prisiljeni kupovati ribu iz uzgoja.


-  Brancin, orada, škrpine, lignja, skuša - to je to, govori prodavačica o ponudi ovh dana. - Dvi male orade. A to je za danas, to nije za Uskrs. Za Uskrs ima janjetina i šarana, jer mi smo Slavonci, mi jedemo šarana sutra, kaže nam jedan kupac na pitanje što je kupio. 


U  posljednje vrijeme cijene su rasle, pa si ne mogu svi priuštiti kvalitetnu ribu.


- Uvijek je to bilo kad je kao ovaj blagdan, ili nešto, onda se cijene uvijek digne. Barem za 20 posto se digne cijena, kaže kupac Frane.


- Nije preskupo. Neke su skupe, neke jeftinije. Može se, može. Ovo što govore na televizoru košarica 300 eura? Pa ja ne znam tko to, šta to kupi za 300 eura, pita se  kupac koji je kupio orade.  A kad već manjka ribe, treba se snaći. 


-  Jedne šparoge, jedno 30 deka kozica, lipo napravite na buzaru, a šparoge skuvate. Glave posebno i posebno manistru. I to je predivno, to je afrodizijak, dala je svoj recept Seka Mijić, prodavačica na šibenskoj tržnici.  Budući da prognoza ribarima ne ide na ruku, mnogi bi na Veliki petak mogli posegnuti za ovakvim i sličnim receptima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!