Predstavljaju turističku Baranju u kojoj žive - ali na svoj, drugačiji način

23.05.2022.

09:36

Autor: Katarina Barač-Perošević/Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B

Moja.hr u Osječko- baranjskoj županiji

Moja.hr u Osječko- baranjskoj županiji

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om i ove godine provodi multimedijski projekt kojim se predstavlja Hrvatska i njezine županije, otkrivaju sve ljepote i običaji Lijepe naše. U projektu Moja.hr u Osječko-baranjskoj županiji ove godine sudjeluju mladi iz udruge "Đola" iz Darde koji promidžbenim filmom žele pokazati turističku Baranju u kojoj žive - ali na svoj, drugačiji način.

Prije šest godina gospođa Nikolina upoznala je članove udruge "Đola" i ubrzo postala dio tima. Otada stalno otkriva čari i ljepote Baranje, posebice Darde u koju se i doselila.

- Istraživati povijest mjesta u kojem živite i sve ono što ono donosi je stvarno veliki izazov, svaki dan mi je novo otkrivenje, osjećam se kao Alisa u zemlji čudesa i zaista uživam, ističe članica udruge "Đola" Nikolina Baškarad.

- Volim ljude iz Darde, svi su otvoreni veseli, spremni su na suradnju. Također, kako sam članica udruge "Đola" okružena sam ljudima koji su pozitivni, koji pomažu nama mladima da se razvijemo u bolje osobe, naglašava Karolina Hegedić.

O odlasku iz Hrvatske ne razmišljaju. Žele učiniti više - vjeruju u sebe i u budućnost.

- Želim zapravo pokrenuti svoj vlastiti posao sa OPG-om i željela bi s time ponuditi i turističku ponudu i gastro ponudu i tako razmišljam o poslu koji će mi pomoći, kazala je članica udruge "Đola" Rea Ernst.

- Vjerujem u svoje snove i vjerujem da mogu puno toga postići, što god zamislim, pa eto onda ovaj želim ostati ovdje i iskoristiti ovo što nam ovo područje daje, rekla je članica udruge "Đola" Lea Đambo.

Baranja je puna različitosti, a pruža i brojne užitke. U tome ne zaostaje ni ostatak županije. Turistički brojevi ohrabruju i vesle one koji žive u skladu s ritmom grada.

- Živjeti u primjerice u Osijeku ili u Đakovu, u jednom od manjih gradova koji se nalaze u županiji, stvarno je lijepo jer je ritam života prilagođen čovjeku. Stignete jako puno napraviti tijekom dana, s druge strane priroda je nadohvat ruke svakome od mjesta gdje se živi, tu su različite tradicije, istaknula je direktorica Turističke zajednice OBŽ-a Ivana Jurić.

A tu tradiciju u sklopu kulturnih zbivanja njeguju i čuvaju marljivi članovi udruge "Đola". U deset godina postojanja trude se dokazati da u lokalnoj zajednici ima života i mjesta za mlade.

- Mi pokušavamo mlade potaknuti na rad da moraju sami nešto poduzeti, sami pokrenuti, ako žele neki recimo društvena događanja. Moraju biti pokretači društva, kazao je član udruge "Đola" Mario Kuzman.

Stoga su prihvatili poziv županijske turističke zajednice i odlučili sudjelovati u projektu "Moja.hr". U kratkome filmu prikazat će koliko poznaju Baranju, kako je vide i doživljavaju te pritom biti drugačiji.

- Video će pričati o našoj mističnoj Baranji, o svim našim ljepotama, o svim onim povijesnim ličnostoma koji su se tijekom dugog niza godina našle u Baranji - od Sulejmana Veličanstvenog, Eugena Savojskog, Habsburgovaca, ali i onih malo, stvarno mističnog tipa Crvene Marte, vještice, zmajeva i tako toga, kazala je predsjednica udruge "Đola" Bogdanka Ćudić Vilić.

- Glumim Crvenu Martu, tu je na području Branje poznata legenda o Crvenoj Marti koja je bila vladarica Batine i Zmajevca, bila je poznata po svojoj zločestoći, ajmo to tako reći. Ne bih ispričala kraj legende, vjerujem da će biti zanimljive gledateljima, rekla je članica udruge "Đola" Tanja Topalov.

Što se dogodlilo s Crvenom Martom te što su doživjeli otkrivajući tajne Baranje - na svoj način otkrit će u jednominutnom filmu koji će biti prikazan u lipnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!