Predstavljen projekt "Skrivena Dalmacija"

22.05.2023.

07:00

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT/T.S.

Turističko-edukativni projekt

Turističko-edukativni projekt

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

"Skrivena Dalmacija" naziv je turističko-edukativnog projekta kojim se goste želi privući i u dalmatinsko zaleđe. Europski projekt, vrijedan 4 i pol milijuna eura, turistima otkriva skrivene ljepote i vrijednosti Dalmatinske zagore.

Putem multimedijskog i senzornog iskustva za sva osjetila posjetitelj od sada može doživjeti baštinu Dalmatinske zagore i upoznati se s turističkim atrakcijama.

- Ovaj projekt nije samo Centar za posjetitelje on je i centar turističkih politika, on je centar naše zajednice koji gradimo kroz projekte bilo outdoor aktivnosti, storytellinga Dalmacije, sve naše turističke politike će se multiciplirati kroz ovaj centar, pojašnjava Stipe Čogelja, voditelj projekta „Skriveni habitati”.

Škole su ga već prepoznale jer ima i edukativan karakter, sada su na redu turisti. Svaki dan sa splitske Rive kreće tzv. zelena linija prema Dugopolju.

-Tu se nadovezuje jedan super projekt sa TZ splitsko-dalmatinske županije. Projekt je osmišljen kako bi se popularizirala mjesta u Dalmatinskoj zagori, Stella Croatica, Kliška tvrđava, naš posjetiteljski centar, rekao je Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove More i krš.

- Ovdje se radi o valorizaciji naše kulturne i prirodne baštine i mislim da je je ovo sjajan primjer kako možemo i unaprijediti našu turističku ponudu. Ovakav projekt je u sinergiji s održivim turizmom i na taj način radimo na cjelogodišnjoj ponudi, objašnjava Kristijan Staničić, direktor glavnog ureda HTZ-a.

Centar promiče plansko upravljanje razvojem održivog turizma te posjetitelje organizirano i kontrolirano odvodi i na poučnu stazu Mosor gdje ih na kraju čeka tradicionalni Dalmatinski marendin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!