Predstavljena varaždinska tradicijska kuharica "Županija na stolu"

23.07.2025.

Zadnja izmjena 17:24

Autor: V.G./HRT/Hina

U srijedu je u Varaždinu predstavljena varaždinska tradicijska kuharica 'Županija na stolu', jubilarno 20. izdanje u nakladi Varaždinske županije koje donosi 20 autorskih recepata utemeljenih na deset proizvoda ove županije zaštićenih na razini Europske unije.

Kuharica autora Damira Crlenog, renomiranog kuhara, na jedinstven način spaja kulinarsku tradiciju i suvremenu interpretaciju autohtonih namirnica s oznakom izvornosti i kvalitete na europskoj razini.

Autor je istaknuo da su željeli napraviti nekoliko recepata koji bi se mogli iskoristiti u restoranima.

U ovoj kuharici izdvojili smo deset autohtonih proizvoda, od crne slavonske i turopoljske svinje, zagorskog bagremovog meda, mlinaca, varaždinskog zelja do varaždinskog bučinog ulja, pojasnio je Crleni dodavši kako mu nije bio izazov napraviti nove recepte.

Kada uđete u nišu kulinarstva i znate da želite napraviti nešto dobro i fino, onda je to najmanji problem, rekao je Crleni dodavši kako su u kuharici recepti za slana i slatka jela.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da su kuharicom 'Županija na stolu' željeli postići četiri cilja.

Prvo, da sva ta tradicionalna jela zabilježimo i sačuvamo recepte za buduće generacije. Potom, da damo na važnosti našim OPG-ovima koji se bave proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda jer su svi ti proizvodi kvalitetni, svježi i zdravi, rekao je župan.

Treći je cilj, dodao je, da se kuharica koristi i u turističke svrhe, jer je u njoj 20 recepata tradicionalnih jela vezanih uz Varaždinsku županiju.

I kao četvrto, ovu ćemo kuharicu dati našim školama, pogotovo srednjim sa smjerovima kuhara i ugostitelja, kako bi naši učenici mogli eksperimentirati s tradicionalnim i modernim, naglasio je Stričak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!