Bakarski baškot: Prehranjivao pomorce, a i sada je neizostavni dio gastronomije

05.07.2022.

20:14

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Bakarski baškot

Bakarski baškot

Foto: HTV / HRT

Stanovnici iz područja Bakra baškotom se hrane od davnina, a posebno pomorci koji su mjesecima "tukli" more. I danas je neizostavan dio gastronomske ponude tog kraja, a prepoznatljiv je i kao bakarski suvenir.

Barba Srećko je godinama "navigavao" na strancu. Bio kapetan. No, na more nikada nije išao bez simbola svoga grada.

- Ja sam imao takvu sreću da sam plovio za Kinu, Indoneziju, Island, to su putovanja oko 6 mjeseci i prvih par mjeseci mi je da imam malo domaćeg i ja sam imel baškote, kaže pomorac u mirovini Srećko Fužinac.

Baškote koji su se u Bakru počeli proizvoditi 1919., u maloj pekarni koja još uvijek radi. Dnevno ispeku i do dvije tisuće komada.

- Imamo velike, tvrde, meke, evo sad se vade mekani, imamo male, zovu se baškotini, isto tvrdi ili mekani, kaže pekar Filip Gaćeša.

Kakvi god - postali su prava turistička atrakcija.

- Baškoti su neka najbolja poveznica Bakra i gastroponude, em su se tradicionalno nosili na more, em su u zadnje vrijeme iskorišteni kao suvenir, ističe direktorica Turističke zajednice Bakar Sonja Jelušić Marić.

A dodatno zanimanje izazvali su projektom "Godina Djevojčice s baškotom" čije polazište predstavlja slika iz fundusa Gradskog muzeja.

- Radi se o slici 74x62 cm, ulje na platnu, donirao ju je gradu Toma Gašparac i povjesničari umjetnosti smjestili su je u 19. stoljeće, prof. Josip Luzer, idejni začetnik projekta.

U doba kada su Bakrom šetala gospoda i kapetani, nad gradom bdjela Bakarska straža.

U doba kada je Bakar bio glavni grad Hrvatske. I upravo zato ovakvi projekti - kako bi mu vratili staru slavu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!