Priča o obitelji Lenđel: Kako ponovno izgraditi ono što je izgubljeno?

23.04.2023.

14:11

Autor: Renata Waldman/Plodovi zemlje/HTV

Priča o obitelji Lenđel

Priča o obitelji Lenđel

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Farmu obitelji Lenđel iz Podolja u Baranji prije tri tjedna zahvatio je veliki požar. Stradale su životinje, a šteta na objektima procjenjena je na više od 200 tisuća eura. Vatrena stihija, na sreću, nije zahvatila spremišta za hranu i pogon za preradu mlijeka pa se proizvodnja mogla nastaviti. Unatoč svemu vrijedni Lenđeli ipak su, kažu, imali sreće, a sad daju sve od sebe da što prije ponovno stanu na noge. Zato je svaka pomoć dobrih ljudi itekako dobrodošla. Iz Podolja priča Renate Waldman.

- Probudili su nas da nam gori štala i kad smo uzašli prva nam je štala potpuno gorjela. Tu kod druge štale nam je počelo goriti i onda smo počeli spašavati životinje što više smo mogli da ih isteramo, ali već je bio dim toliko velik da nismo mogli sve, kaže Đuro Lenđel iz Podolja.

Njegova kći, Sintija Lenđel nastavlja:

- Hvala Bogu u prvoj štali koja je najviše gorjela tu imamo ispust, znači krave su imale mogućnost izaći van same. Nekoliko telića smo mogli spasiti, ali ovo ostalo koji su već bili preblizu vatre bilo je preriskantno otići po njih. Devet ih je jednostavno izgorjelo.

Samo nekoliko trenutaka bilo je dovoljno da se obitelji Lenđel promijeni život. Izgorjele su im dvije od tri staje u kojima je bilo čak 250 goveda.

- Pet krava nam je crklo, devet teladi je crklo, još jedno tele je u kritičnom stanju i ja se nadam da će ostale preživjeti. Još dvadesetak komada je, vidi se da su dobili, gorjeli su. Jako teško, jako teško je bilo to ne mogu ni opisati što da vam kažem, dodao je Đuro.

- Dvije krave su bile u jako kritičnom stanju, one su ovaj tjedan nastradale i uginule. Još imamo jedno desetak, petnaestak krava, koje su pod nekim ozljedama, ali eto pokušavamo ih spašavati, liječimo, mažemo ih mastima, kako god pokušavamo spasiti sve životinje koje imamo, istaknula je Sintija.


Krave obitelji Lenđel

Krave obitelji Lenđel

Foto: HTV / HRT

Sanacija štete


Đuro je još u 10 sati navečer obišao farmu, kako to inače radi i otišao leći. Oko ponoći staje su već bile u plamenu. Požar je vrlo vjerojatno prouzročio kvar na instalacijama utovarivača.

Lenđeli su dobili ponudu za popravak krova koja iznosi 200.000 eura. Unatoč pomoći, morati će još čekati na obnovu. Ne kane odustati, a zadržat će i svojih 10 radnika.

Zbog stresa preostale životinje daju manje mlijeka, no unatoč tome, proizvode dovoljno da sirana koja je otvorena tek prije nekoliko mjeseci ne prestane s radom.


Budućnost u sigurnim rukama


No, za budućnost ovog gospodarstva straha nema. Kada dođe vrijeme, preuzet će ga Sintija koja studira poljoprivredu i njezin brat koji je učenik srednje poljoprivredne škole. I dati sve od sebe da opstanu u ovom iznimno zahtjevnom poslu.

- Volim taj posao raditi i želim biti u ovom poslu. Ne vidim se nigdje drugdje osim u stočarstvu. Iskreno, jako se vežem uz životinje već odmalena od malih nogu sam stalno u štali svaki dan. I volim sve i krave i svoje konje i sve, kaže Sintija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!