Priča o Plavom stablu Vaska Lipovca

07.07.2021.

10:07

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Plavo stablo" Vaska Lipovca

"Plavo stablo" Vaska Lipovca

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prije točno deset godina počela je priča o Plavom stablu, kada je pet godina nakon smrti akademskog slikara Vaska Lipovca postavljena ispred njegova ateljea u Vukovarskoj ulici u Splitu čelična skulptura visoka osam metara, koju su izradili radnici Brodosplita prema autorovim ranijim radovima. 

Začetak te priče ipak seže nekoliko desetljeća prije, kada je Vasko Lipovac počeo promišljati o skulpturi u javnom prostoru jer je vjerovao da je iznošenje likovnog djela na trgove, u parkove i na ulice najbolji način njihova približavanja građanima.


Priča o "Plavom stablu" zaživjela je i u slikovnici autorice Anite Kojundžić Smolčić i ilustratorice Hane Lukas Midžić s čijom je promocijom obilježena 10. obljetnica prvog postavljanja poznate Lipovčeve skulpture, koja je jedno vrijeme bila uklonjena, a onda ponovno, 2018. postavljena ispred splitskog Doma mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!