Priča o Saši i Maxu i ljubavi prema moru

22.10.2021.

07:00

Autor: Kristina Tartaro/Dobro jutro,Hrvatska/HRT/V.G.

Saša i Max

Saša i Max

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Saša i Max. Max i Saša. Čovjek i pas. Ne morski, nego onaj obični, kopneni, a opet poseban. Njihova priča ne razlikuje se mnogo od drugih, sličnih. I baš zato što se gotovo svaki vlasnik psa, na svoj način, u njoj može prepoznati, zanimljivo je upoznati ovaj dvojac. 

On i Max, kaže Saša, kliknuli su na prvu. Povezalo ih je more. Uz onaj, u Dalmaciji poznati 'laganini' stav prema životu, povezuje ih i to što su gotovo vršnjaci. Maxov broj godina razlikuje se ovisno o tomu tko pita.

- Kad me žene pitaju kažem osam, a kad me pitaju muškarci kažem 10 - žene vole mlađe, kaže Saša Colić.

Saša radi u kontroli leta zadarske Zračne luke pa mu šetnje s Maxom, kaže, dođu kao psihoterapija. Osim toga, svaki dan ide s njim po tri puta na kupanje. 

Spuštaju se uvijek s istim guštom do plaže u Diklu. Sinkronizirano skakanje i plivanje odavno su usvojili. Max je pasmine koja voli kupanje, ali ima tu još nešto.

- Tata mu je spasilac. I kad se zakačiš za Maxa, on te izvuče van. Djeca ga uhvate i on ih vuče, kaže Saša.

Iako sada, kada su se plaže ispraznile uživaju u svome miru, Max je, kaže Saša, jednako oduševljen i kad se satima može igrati s djecom. Čuva ih i pazi, a nekad zbog urođenog instinkta spašava i onda kada ne treba. Ipak, našao se jednom na pravome mjestu baš kad je trebalo. Spasio je čovjeka od utapanja.

- Čovjek se prevrnuo u kajaku, a kako smo plivali, on se uhvatio za njega i izvukao ga van, sve do plićaka. To mu je najveći uspjeh, prisjeća se Saša Colić.

Uskočit će Max u more ponovno, kad god zatreba ili čisto iz gušta - jer ipak je on pravi morski pas.

- To je takav pas, nema veze je li ljeto ili zima on svaki dan skače, svaki dan se kupa, kaže Saša.

A nakon kupanja ide na zasluženi odmor, do obližnjeg kafića ili natrag kući na balkon. To ipak više ovisi o gospodaru. Max će se u svakom slučaju složiti. Zna da će sutra ponovno uživati u omiljenoj aktivnosti - slobodnim skokovima u more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!