Priče o opstanku hrvatskog gospodarstva

19.04.2021.

13:12

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Dokumentarna serija Opstanak

Dokumentarna serija Opstanak

Foto: HTV / HRT

Večeras, u ponedjeljak 19. Travnja, u 20.10 sati na Prvom programu HTV-a prikazujemo prvu epizodu nove, druge sezone dokumentarne serije Opstanak. 

U drugoj sezoni autorska ekipa predvođena Dubravkom Merlićem istražuje i analizira teškoće i zastoje u kojima se nalazi hrvatsko gospodarstvo te pokušava ponuditi rješenja koja bi pomogla Hrvatskoj da dostigne gospodarske standarde razvijenijih zemalja Europske unije.


Drugu sezonu dokumentarne serije Opstanak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio je autor, scenarist i producent projekta Dubravko Merlić iz produkcijske kuće Castor Multimedija, koja je za HRT ostvarila serijal: 

- Sadašnji trenutak hrvatskoga gospodarstva obilježava ključno pitanje: zašto je Hrvatska - nekada treća najrazvijenija država istočne i jugoistočne Europe, odmah iza Češke i Slovenije - u međuvremenu relativno zaostala za svima te se zajedno s Bugarskom nalazi na dnu Europske unije. Jesu li uzroci svih gospodarskih poteškoća objašnjivi isključivo posljedicama rata i privatizacijom, ili ima i drugih razloga koje treba uzeti u obzir, pita se autorska ekipa serijala.

video thumb

U šest epizoda donosimo svjedočenja poduzetnika, djelatnika i analitičara koji pokušavaju objasniti stanje u poljoprivredi, energetici i turizmu. Uz to, Opstanak istražuje potencijale industrije u Hrvatskoj, kašnjenje u digitalizaciji te ulogu države u ekonomiji. U zaključnoj šestoj epizodi serija pokušava predložiti poteze koji bi Hrvatsku pokrenuli s mjesta.


Prva epizoda naslovljena "Pad"


Krajem 1980.-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska je ekonomski bila među tri najrazvijenije socijalističke države, no, prelazak iz socijalizma u demokraciju i kapitalizam donio je nove okolnosti u kojima Hrvatska nije uspjela zadržati mjesto među vodećim ekonomijama. Dok je Hrvatska početkom devedesetih ratovala i borila se za nezavisnost, druge postsocijalističke zemlje obavile su privatizaciju i uključile se u europske lance razmjene.


Dok se Hrvatska pod blokadom ulaska u EU bavila poslijeratnom obnovom, drugi su ulazili u EU, otvarali nove tvornice i izvozili. Kako se dogodilo da Hrvatska nakon trideset godina životari na začelju Europske unije? Koliko su za frustrirajući položaj krive povijesne okolnosti, a koliko Hrvati sami? Na ta pitanja u ovoj epizodi odgovorit će radnici tvornica koje su prestale raditi, poduzetnici i eksperti za ekonomska pitanja.


Autor projekta je Dubravko Merlić. Stručni savjetnik je Velimir Šonje. Scenaristi su Željko Matić i Dubravko Merlić. Redatelj je Igor Husak, producenti su Dubravko Merlić i Matej Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Serija "Opstanak"

Serija "Opstanak"

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!