Priče o soda-vodi, špriceru i kraheru

25.09.2021.

17:57

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Izložba dekorativnog i ambalažnog stakla

Izložba dekorativnog i ambalažnog stakla

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U sklopu 3. Sedeco festivala koji slavi secesijsku i kulturu art decoa Osijeka, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je izložba pod nazivom "Dekorativno i ambalažno staklo u funkciji konzumacije pića na prostoru Osijeka od 1870. do 1970. godine". Tema ovogodišnjeg festivala priče su o soda-vodi, špriceru i kraheru.

Osijek je bio poznat po proizvodnji sode koju su u početku proizvodile ljekarničke obitelji, a poslije je to dopušteno i ostalim građanima. Zanimljivo je da je u Osijeku postojao sodar Franjo Roter, zet Ladislava Doboša, prvog sodara koji nije bio iz ljekarničke obitelji, a čiju je sodaru Roter naslijedio. 

- Posao se razvijao i ubrzo je otvorio sodaru u Donjem gradu. Bio je vrlo poslovan pa je pravio opremu za sve sodare, kaže Stjepan Kadoić, autor izložbe i potpredsjednik Udruge "Svjetlost fenjera".

Boce su rađene od najkvalitetnijeg češkog stakla, svaka je imala svoj oblik i reljef. Tada nije bilo oglašavanja putem novina i plakata, nego se konkurencija razlikovala po obliku i reljefu boce te etiketi samog sodara.

Izloženo je 400-tinjak eksponata, a riječ je i o najvećoj zbirci sifona u regiji. Izložbu možete pogledati u aulama osječke Gradske i sveučilišne knjižnice do 13. listopada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!