Uspješne priče slavonskih poduzetnica

29.03.2022.

16:41

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Priče slavonskih poduzetnica

Priče slavonskih poduzetnica

Foto: HTV / HRT

Požeško-slavonske poduzetnice koje su poslovnu nišu pronašle u proizvodnji hrane i vina u susret novoj turističkoj sezoni idu združenim snagama. Unatoč krizi, narudžbe iz hotela i restorana sve više pristižu. Zato ih muče slatke muke - hoće li imati dovoljno domaćih proizvoda da bi odgovorile potražnji.


U nježnim kapljicama rose vina s trsova Kutjevačkoga vinogorja skriva se umijeće ženskog vinarenja. Pandemiju i krizu iskoristile su da bi se međusobno povezale, osmislile jedinstvenu vinsku priču i ponudile je tržištu. Stereotip o roseu kao ljetnom vinu srušile su već ove zime.

- Imale smo priliku plasirati ga u zimovališta i ono je vrlo dobro našlo svoj put i u zimskim danima, kaže Marijana Pavlović iz Češljakovaca.

Specifičnu ružičastu boju ovom vinu daje merlot. Zbog nižih postotaka alkohola, blagog ostatka šećera i finih aroma ljeto na Jadranu itekako ga voli.

Zorica Tandara iz Kutjeva kaže da najviše prodaju turistima, na sajmovima. 

Ne osvajaju samo vinima domaća turistička odredišta. Zajednička je to priča slavonskih žena poduzetnica koje poslovnu nišu traže u tradicionalnom proizvodu i sirovini s domaćih OPG-ova. Slavonski keksići od brašna s ekoloških polja s dodatkom buče, objašnjava Mara Marač, za hotele na Jadranu idu u personaliziranom pakiranju, kao poklon gostu, u sobi za doručak, uz bazen...

Sve je to dio ponude i kontinentalnih odredišta.

Vinsku priču u Požegi žele povezati s cikloturizmom. 

- Organiziramo „bike and wine” ture povezane s rose vinima, govori Valentina Šutalo.

U brendiranju svoje ponude i proboju na turistička tržišta oslanjaju se uglavnom na vlastite snage. Jer one institucionalne, kažu, dosad nisu ozbiljnije osjetile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!