Prije 145 godina balet je stigao u Zagreb

12.07.2021.

10:03

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

"Žar ptica" Margarete Froman

"Žar ptica" Margarete Froman

Foto: Knjižnice grada Zagreba / arhiv

U zagrebačkoj Gradskoj knjižici danas se otvara izložba fotografija povodom obilježevanja 145. godišnjice baleta u Hrvatskoj. Hrvatski balet bilježi, naime, početak 4. studenoga 1876, praizvedbom opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. 

- Zahvaljujući bogatom iskustvu što ga je stekao u Milanu i Beču, Zajc je, kao i poslije intendant Stjepan pl. Miletić, znao koliko je za potpuni scenski uspjeh neke opere važan dobar balet, ističu autori izložbe koju su posvetili 100. obljetnici dolaska slavne ruske balerine, pedagoginje, koreografkinje i redateljice Margarete Froman u Zagreb .


Autori izložbe su Mladen Mordej Vučković i Davor Schopf kojega smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Na izložbi će prvi put javno biti izloženi brojni zanimljivi predmeti iz hrvatske baletne umjetnosti: 


-  Tu su, među ostalim, fotografije s pokusa i izvedbi baleta zagrebačkog studija Foto Tonka i Ateliera Mosinger iz prve polovice 20. st., dva kostima za balerinu Anu Roje iz baleta "Romeo i Julija", kostimografske skice za balet "Licitarsko srce", programi i plakati predstava, čestitka Milke Trnine u povodu proslave 20. godišnjice umjetničkog djelovanja Margarete Froman u HNK-u, klavirski izvadak baleta "Romeo i Julija" s Fromaničinim koreografskim bilješkama, čestitka Mauricea Béjarta Petru Dobrijeviću za postavu "Boléra", najavljuju iz Knjižnica grada Zagreba.  


Autori izložbe Davor Schopf i Mladen Mordej Vučković višedesetljetno praktično iskustvo i publicistički rad u području glazbeno-scenske umjetnosti prenijeli su u izložbu bogata sadržaja, podijeljenu u dva dijela. 


- Prvi dio posvećen je primabalerini moskovskog Boljšoj teatra Margareti Froman (1896. – 1970.) i 100. obljetnici njezina dolaska u Zagreb, čime je 1921. započela nova era baleta Hrvatskoga narodnog kazališta, a drugi dio izložbe predstavlja plesače Petra Dobrijevića (1931. – 2009.) i Ljubinku Dobrijević (1934. – 2018.), čiji je umjetnički rad u Ansamblu „Lado“ i Baletu HNK-a obogatio povijest hrvatskog baleta, najavljuju organizatori. 


Izložba je nastala u suradnji s Glazbenim odjelom Gradske knjižnice i prilika je da se upozna bogata prošlost zagrebačkog baleta.


- Za Miletićeve ere (1894-1898) Balet prvi put postaje zaokružena i osmišljena cjelina, prema svim pravilima tadašnjeg ustroja baletnih ansambala, što, nažalost, kod nas još uvijek nije dovoljno poznato ni vrednovano, pa je namjera ovoga članka upozoriti na to, napominju autori izložbe.


Dodali su da je pod vodstvom primabalerine Emme Grondone ansambl stalno rastao. 


- U trećoj i četvrtoj sezoni corps de ballet sastojao se od četrnaest plesačica i desetak elevica, što je veličina veća od današnjeg Riječkog baleta. Muški solisti, Otokar Bartik, Achille Viscusi i Carlo Boggio, bili su velika plesačka imena onodobne Europe i baletne ličnosti velikog potencijala, ističu autori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!