11:13 / 10.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

"Prije se Dan žena slavio poslije radnog vremena, ali ispalo je da je to opet bio dan muškaraca"

Mali razgovori na Dolcu

Mali razgovori na Dolcu

Foto: Kod nas doma / HRT

Svjetski dan žena obilježen je 8. ožujka. Zagrepčani su za emisiju HTV-a Kod nas doma podijelili svoje mišljenje o ovom prazniku koji slavi žene.

- Prije se Dan žena slavio poslije radnog vremena, i bila je fešta – ali ispalo je da je to opet bio dan muškaraca, a ne žena. Muškarci su pili i napijali se u naše ime, kaže Marica Ćošić, jedna od prodavačica na zagrebačkoj tržnici Dolac. Kaže kako muškarci još uvijek dominiraju nad ženama:

- To se vidi u politici, po poslu i plaćama – po svemu. Oni imaju ego i uvijek smatraju da su nadmoćniji i sposobniji nego žene, ali griješe, dodaje.

- Kod muškaraca je u pitanju ego – kada bi im ego bio manji, bilo bi drugačije. Bilo bi bolje za nas žene, smatra jedna gospođa i dodaje:

- Muškarci smatraju da vrijede više nego žene, po pitanju nekih poslova i pozicija. Međutim, to nije baš tako.

Još jedna prodavačica na Dolcu, Ivana Božiković, objašnjava kako se prije više držalo do Dana žena - u vrtićima, školama, obiteljima i na poslu.

- Danas to sve više ishlapljuje, kaže. Ipak, dodaje kako danas žene rade mnogo više toga nego što su nekad:

- Voze tramvaje, autobuse i brodove, idu u svemir – vremena su drukčija i mijenjaju se. Nije ništa kao što je bilo prije.

Da Dan žena nije ono što je bio, ili što bi trebao biti, slažu se i neki muškarci.

- Nije u redu niti je pošteno prema ženama. Ženama je napravljena nepravda, smatra jedan gospodin.

Neki se slažu kako su muškarci s vremenom preuzeli više obveza na sebe, poput kuhanja i čuvanja djece. No, smatraju kako su i dalje žene više opterećene u odnosu na muškarce.

- Mislim da dosta te različitosti dolazi od 'stare garde', ta neravnopravnost dolazi iz nekih prijašnjih vremena – barem se tako čini, kaže jedan od prolaznika.

Riječi hvale za svoju ženu ima gospodin koji kaže kako mu je njegova žena desna ruka.

- Što bih da nema nje, bio bih sam! Bog je stvorio muško i žensko – jedno bez drugoga ne ide, smatra.

S njim se slaže Ivana Božiković koja poručuje:

- Neka muškarci prema ženama uvijek budu pažljivi, nije bitan poklon. Držite i cijenite žene.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!