Pripreme za božićne blagdane u Podravini

24.12.2021.

17:03

Autor: Sanja Kos-Bojanić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Božić u Podravini

Božić u Podravini

Foto: Regionlni dnevnik / HRT

Pripreme za božićne blagdane u podravskim selima počinju znatno ranije, jer uz stare običaje, već godinama domaćice stvaraju nove. Naime, na stolu gotovo svake obitelji u Podravini najmanje je sedam vrsta kolača, a kod mnogih i mnogo više. U domu Josipe Rasinec za blagdane sve je domaće...

Nakon što je pola godine provela na privremenom radu u Briselu, Josipa Rasinec već danima s još više želje i ljubavi priprema Božić u svom domu. Domaći kruh i mlince mijesi i peče sama, a spremila je i domaće rezance.

- Naravno da žena ne sudjeluje tu sama. Puno toga pomažu ukućani, djeca i nekako je to sve zajedničko vrijeme gdje se svi kroz svoje obitelji zbližavamo i uživamo, govori Josipa Rasinec iz Šemovaca.

Osim već tradicionalnih sitnih kolača - prkača za blagdane priprema štrudlu od kaše - kašnjake, mazanicu i još razne druge slastice. Na blagdanskom stolu je i žito koje se koristi za hranidbu stoke. 

- Pšenicu, kukuruz, zob da se napravi znak križa. To je obično radio najstariji ukućanin. To se stavi na najljepši stolnjak koji imamo u kućanstvu i onda se na njega stavlja domaći kruh, rekla je Josipa.

Jaslice su danas u gotovo svakoj podravskoj kući, a kod Josipe i ispred kuće. Sama ih je izradila. Najljepši su ukrasi oni koji se nađu u prirodi, malo imele i poneka grančica . 

- Sve naše Podravke su jako vrijedne i jako kreativne pa svaka kuća ima neku svoju posebnost, a onda mi koji to volimo i cijenimo nastojimo o tome pričati da i drugi vide i da znaju. Svaki dio Hrvatske je lijep i svaki ima svoju tradiciju, naglašava.

Podravske seoske žene tradiciju brižno čuvaju i prenose na mlađe naraštaje pa se ponekad čini da čvrsto drže tri zida kuće. Ali, da bi kuća bila čvrsta i stabilna trebaju sva četiri zida, a taj najčvršći dio zajedništvo je i ljubav obitelji i ukućana. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!