Vrijeme je da stara odjeća pronađe novog vlasnika

24.11.2021.

09:27

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Kana je dobrotvorna trgovina gdje možete donirati odjeću i stvari koje više ne trebate ili kupiti što vam treba za simboličnu svotu novca. Prihod ide ljudima u potrebi. Prva Kana trgovina otvorena je na zagrebačkim Vrbanima. Bračni par Tuškan otvorio je i drugu trgovinu u Španskom gdje i ove subote organiziraju humanitarni buvljak.

Tomislav i Janet Tuškan često su u svom dvorištu organizirali rasprodaje i različite sajmove. Prije 8 godina osjetili su potrebu da svaki dan pomažu sugrađanima te su otvorili Kanu - dobrotvornu trgovinu rabljenih potrepština. 

- Recimo da je bila moja ideja. Iz Engleske sam, a tamo ovakvih dućana ima svugdje. Svaka dobrotvorna organizacija ima svoj lanac u svakom gradu, da skuplja novac za to što radi i mislim da je velika šteta što ih nema više ovdje. Mislim da bi dobrotvorne organizacije u Hrvatskoj mogle na ovakav način sakupti novac, da mogu pomoći i korisnici, kaže Janet.

Prije dvije godine ovaj englesko-hrvatski bračni par otvorio je još jednu trgovinu u Španskom, gdje je nedavno organiziran dječji humanitarni buvljak.

- Ljudi nam doniraju stvari koje više ne trebaju. One su u dobrom stanju i mi ih dajemo dalje - za neke male, financijske donacije. Taj novac pokušavamo koristiti za nešto dobro. Ovaj put, baš ovaj buvljak - je za dječji kamp koji ćemo nadamo se organizirati sljedeće ljeto na Sljemenu za djecu, dodaje Janet.

Predložene donacije vrlo su simbolične. Odjeća 10, jakne 20 kuna. Ono što im ostane od prihoda nakon što plate najam prostora i režije, ide u dobrotvorne svrhe. Pomogli su tako registrirati automobil gospođi koja to nije mogla, tu i tamo vrate nekome hitno dugovanje. Svaki dan bračni par Tuškan brine se za potrebite. U radu im pomažu njihova djeca te desetak volontera.

- Ja živim u Vrbanima gdje je otvorena Kana 1. Prvo mi je dućan djelovao kao 'second hand', onda sam vidjela da nije. I odlučila sam doma razgovarajući sa ukućanima, da se i mi uključimo. Tako da su se i sin i suprug uključili kao volonteri. I evo, prošlo je 5 godina i od tada smo tu stekli novi krug prijatelja, dragih ljudi, kaže Vesna Radošević.

Humanitarni buvljak održat će se i sljedeću subotu u prostoru trgovine Kana u Španskom. Vrijeme je da stara odjeća koja skuplja prašinu u ormaru pronađe novog vlasnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!