Problem divljih svinja eskalira

05.10.2021.

16:49

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Problem divljih svinja eskalira

Problem divljih svinja eskalira

Foto: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Višegodišnji problem divljih svinja kao da posljednjih mjeseci eskalira. Te divlje, opasne životinje mogu se vidjeti gotovo svugdje u Primorsko-goranskoj županiji.

- Dodirnuli smo se najvećeg našeg problema divljih svinja. koje nam rade ogromne štete. To puno košta, moramo ograditi teren, nešto možemo sami. Zatražio sam pomoć od grada, županije, ministarstva, rekao je Miroslav Palinkaš, Vinarija Pavlomir.

No očito je da ovaj kompleksni problem ne može riješiti samo Ministarstvo poljoprivrede. Ministrica Marija Vučković ističe kako će na sastanku sudjelovati i ključni čimbenici.

Sve mjere pomoći bit će dogovorene do kraja ove godine, rečeno je na sastanku u Staroj Sušici. No ministrica je istaknula kako je Primorsko goranska županija ipak specifična u odnosu na druge županije u Hrvatskoj.

- Moram pošteno i otvoreno reći da te mjere manje utječu pozitivnije nego na druge županije. Ovdje se poljoprivrednici odlučuju na ekološki poljoprivredni razvoj. Ovaj novi program sigurno će pomoći, naglašava Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Već za desetak dana Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu te 150 goranskih poljoprivrednika i stočara mogli bi imati konkretne odgovore na svoja pitanja.

Na kraju su gosti razgledali Kašeticu, prigodnu suvenirnicu autohtonih proizvoda goranskih vrijednih ruku.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!