Problem nasukane jedrilice u uvali Saplunara

18.03.2023.

13:00

Autor: Sanda Dičak/More/HRT/A.S.

Problem nasukane jedrilice u uvali Saplunara

Problem nasukane jedrilice u uvali Saplunara

Foto: More / HRT

Ribar Ivo Pitarević s otoka Mljeta od prošlog ljeta stalno nas zove. Dođite, pomozite, makar iznesite problem - jer kaže dugo već čekaju, a problem se ne rješava. U uvali Saplunara, nasukala se jedrilica. Vrijeme prolazi, a nikako da se netko nađe tko će je iz uvale ukloniti. Zvali su općinu, lučku kapetaniju, svi su upoznati, a ništa se ne poduzima.

Ivo Pitarević iz Saplunare rekao je da se na Mljetu može lijepo živjeti s kombinacijom ribarstva i turizma. Mještane Saplunare već dugo muči problem, a zove se Kleine Pia. Jedrilica je to koju je za olujnog juga 2. travnja prošle godine more izbacilo na njihovu plažu, a vlasnik se ne javlja.

- Ona je završila na plaži on je nestao i onda su počele muke po nama. Pretežno nama koji živimo tu i koji živimo od turizma, koji smo uz tu plažu. Nama je ova plaža žila kucavica. Dolaze nam gosti i živimo od nje. Plaćamo pristojbe razno razne, ali umjesto da nam tu turisti leže, ono na plaži leži kleine Pia, rekao je Pitarević.

Prošlu sezonu turisti su se kupali uz jedrilicu na plaži, a stanovnici izmišljali razne izgovore zašto je ona tamo. Ne žele dočekati još jednu sezonu s jedrilicom na plaži. 

- Imamo problem, evo cijelu godinu očekujemo od institucija da urade svoj posao. Razočarani smo, ne znam što drugo vam pametno reći, kazao je Đuro Sentić.  

- Prvo smo obavijestili općinu, sve moguće. Prvo je općina učinila svoje što je mogla. Tu nema alata da bi to mogla odraditi nit ima sredstva da bi to mogla odraditi, izjavio je Pitarević. 

- Po mojim informacijama vlasnik se ne odaziva ni na telefonske pozive ni na e-mailove. Moram istaknuti i da ta jedrilica dok je bila u plovnom stanju bila vrlo skromne vrijednosti, a samo vađenje i plaćanje dizalice koju bi tu jedrilicu bacila u more košta sigurno više nego što to plovilo vrijediti dok je amo reći plovilo, kazao je Đivo Market, načelnik općine Mljet.


Općina ne smatra da je nadležna

Za uklanjanje jedrilice s plaže općina niti ima sredstava niti se smatra nadležnom. Obavijestili su kažu lučku kapetaniju i od nje očekuju da to učini.

- U svim kontaktima s lučkom kapetanijom Dubrovnik ne možemo reći da su nastali problemi, ali nastali su problemi u tome čija je što nadležnost. Budući da pomorskim dobrom na teritoriju Mljeta upravlja općina Mljet, ali ono što ja uvijek kažem mi upravljamo s onima kome ćemo gdje dati suncobran, ležaljku, ali ne o havarijama koje se dogode u našem akvatoriju, objasnio je Market.

Lučka kapetanija ipak poduzela je radnje, pokušala je doći do vlasnika, a on je navodno Poljak koji živi u Njemačkoj s talijanskim državljanstvom. Dugo je trajalo, išlo se i diplomatskim putem, ali je na kraju potraga za vlasnikom završila bezuspješno. 

- Bez obzira mi ćemo dalje slijediti naše procedure. Sada ide rješenje o uklanjanju koje ćemo povjeriti ovlaštenoj tvrtki. Ona će se prethodno pregledati, vidjeti na koji način će se odvesti nakon toga. Kod ovlaštenog nekog deponija ćemo je pohraniti i dalje proglašavati vlasništvo Republike Hrvatske te izvršiti najvjerojatnije njezinu procjenu i na licitaciji prodati, rekao je Mato Kekez, lučki kapetan iz Lučke Kapetanije Dubrovnik.

A Kleine Pia čeka,čekaju i stanovnici Saplunare da se njihov problem konačno riješi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!