Problemi na zagrebačkom Jarunu

30.03.2023.

17:29

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Problemi na Jarunu

Problemi na Jarunu

Foto: HTV / HRT

Problemi i na zagrebačkom Jarunu - predstavnici iz 15-ak sportova koji koriste sadržaje na sportsko rekreacijskom centru Jarun, zajedno sa sportskim savezom Grada Zagreba, žele zaustaviti daljnje propadanje Jaruna. Upozoravaju na dotrajalu infrastrukturu i nedostatak sigurnosti za sportaše. Uskoro će, kažu, mjerodavnima predložiti najkvalitetnija rješenja. 


Umjesto da se pripremaju za sportska natjecanja, veslači se na jedinoj još uvijek koliko-toliko regularnoj stazi u zemlji, pripremaju za sezonu mulja i lopoča.  

- To stvarno bude naporno, tu nam se zakači za kobilicu, ne možeš ništa, čamac krene skretati, rekao je Boris Cesarec, član VK Trešnjevka.

- 5. i 6. mjesec ne možemo normalno obavljati treninge, mičemo se iz Zagreba i idemo na more. Veslamo na moru, gubimo vrijeme ovdje, naglašava Aleksandar Vukojičić, trener VK Trešnjevka.

Jarunsko jezero najpliće je otkada postoje mjerenja, na pojedinim mjestima manje je od 2 metra dubine, a moralo bi se produbiti do barem 5 metara i očistiti.

- Po meni je sramota da se to ne može riješiti da nam se omogući normalan napredak i normalno treniranje. Ako se već žele medalje i ako se žele nekakvi olimpijci te da ispisujemo povijest, mislim da je vrijeme da se Jarun sredi od temelja, naglašava Ivana Jurković, članica Hrvatske veslačke reprezentacije.

To već godinama govore i u sportskom savezu - kažu: posljednje ulaganje vrijedno gotovo 38 milijuna kuna, svelo se na uljepšavanje infrastrukture, a ne na rješavanje problema.  

- Mi imamo dosta upita i za održavanje europskog i održavanje svjetskog prvenstva, međutim mi nemamo uvjete za takvu organizaciju jer nemamo stazu koja odgovara tim kategorijama, rekao je Goran Fruk, direktor Svjetskog veslačkog kupa u Zagrebu.

Nedostaje svega, sportskih terena, objekata za sportaše, o opremi ni ne žele govoriti. 

- Jarun treba služiti građanima našega grada da jednostavno dođu ovdje, rekreiraju se, uživaju u prirodi, no ne smijemo nikada smetnuti s uma da je Jarun prvenstveno sportski objekt, napravljen za sport prije Univerzijade, koristio je sportu, ali posljednjih desetljeća sve više zapravo sport se odbacuje i on postaje neželjeno dijete Jaruna, istaknuo je Tomislav Stojak, glavni tajnik Sportskog saveza Zagreba.

Bez rekreativaca, na Jarunu svakoga dana trenira više od 2000 sportaša iz raznih sportova. No nije da se na Jarun ne ulaže - jedino što se obnavlja jest asfalt na cesti oko jezera.  

- Nadamo se da će se regulacija vratiti na bivšu regulaciju, što znači da imamo dvosmjerni promet kako bi sportaši za vrijeme provedbi treninga mogli biti sigurni, govori Dorijan Pavliša, glavni tajnik Zagrebačkog triatlonskog saveza.

Kada vlast ne zna ili ne želi, sada sportaši rade na planu razvoja Jaruna - u sportskom i rekreativnom i u svakom slučaju boljem pogledu u budućnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!