Profesionalni vozač sakupljao je mladice smokava kamo god je putovao

09.09.2023.

17:26

Autor: Silvio Stilinović/S.M./Regionalni dnevnik/HRT

U Slobodnici kod Slavonskoga Broda uspješno raste nasad smokava. Neobičan je zbog mjesta, ali i osobe koja ga je zasadila.

Stjepan Kovačević zasadio je smokve jer, kako kaže, jednostavno voli njezin sladak plod. Više od 50 godina bio je profesionalni vozač, a mladice smokava donosio je iz mnogih država – Italije, Francuske, Španjolske i Turske.

Kaže da ga smokve fasciniraju - lišćem štite plod od prejaka sunca, ali to isto lišće može izazvati alergije ako uđete među njih nezaštićeni. Jedno ga ipak muči...

- Još uvijek nisam uspio doći do izuzetno prirodnog sušenja smokve. Gdje god sam pitao, svatko kaže – ovo, ono, rekao je Kovačević.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Stjepan ima i vinograd, i to u dvorištu i okućnici. I on je nastajao na sličan način - mladice loze iz različitih su zemalja.

- Ovdje kod mene imate grožđa svakojakog - od najranijeg do najkasnijeg. Međutim ova godina je učinila svoje, bolest, oluja, prisjeća se, ali i nada da će nagodinu ponovno biti i grožđa, a posebno i smokava jer one slove za jednu od najotpornijih biljaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!