Profesorski posao zamijenio stvaranjem ilustracija

18.04.2023.

18:00

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Igor Jurilj

Igor Jurilj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Što sve stvara ljubav prema hobiju pokazao nam je Igor Jurilj, ilustrator koji je svoj profesorski posao potpuno zamijenio stvaranjem ilustracija. 

Vrhunac svoje ilustatorske karijere doživio je kada se njegova ilustracija svidjela omiljenoj pjevačici i umalo postala i službena naslovnica njezina hita. Igora Jurilja predstavlja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Jedan potpuno nekonvencionalan Karlovčanin, inače profesor engleskog jezika i povijesti, ostavio je posao u struci i odlučio hobi pretvoriti u nešto više.

- Pa možda zvuči pretenciozno kad kažeš da od vrtićkih dana nešto radiš i crtkaraš, ali stvarno je tako. Sjećam se tog razdoblja iz ranog djetinjstva koje je bilo ispunjeno ilustriranjem crtanjem, dakle stavljanjem svakodnevice na papir i to se protezalo cijeli život do fakulteta kad sam zapravo zbog faksa zanemario taj jedan svoj aspekt rada kao hobi i prije 6-7 godina, kad sam živio u Turskoj, radio sam u internatu, dogodila se zapravo jedna situacija koja je pobudila taj dječački san i ljubav prema crtanju i otad zapravo neprekidno crtam, priča nam Igor.

Igor se, osim u obrazovanju, ostvario kao novinar u području glazbe. Time su povezani i najčešći motivi koje prenosi u ilustracije.

- Što se tiče motiva i stvari koje crtam, nekako je to slučajno bez ikakve namjere otišlo u smjeru popularne kulture zbog drugih stvari kojima se bavim, recimo pisanjem o glazbi i tu onda dolazi do povezivanja interesa - naprosto ilustriraš, stavljaš u boje, konture i nekakve oblike ono što te fascinira na svakodnevnoj razini. To su najčešće nekakvi glazbeni ili filmski motivi i motivi iz popularne kulture, objašnjava Igor.

Rad Igora Jurilja

Rad Igora Jurilja

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kombinira analogne i digitalne tehnike, no kako sam kaže, stil, tehnika i estetika u njegovim radovima ovise o situaciji i raspoloženju. Njegov se rad već svidio brojnima, a opisao nam je i neke projekte na kojima je radio.

- Jedna od najdražih suradnji bila mi je s jednom osječkom udrugom Plantaža koja me zamolila da im napravim jedan malo nekonvencionalan, drukčiji, veseliji vodič Osijekom koji ne možete skinuti na Wikipediji ili TripAdvisoru i na tom principu proći i prošetati Osijekom. Tako da smo tu spojili nekoliko popartističkih tehnika i elemenata baš zato da to bude ljudima pristupačno i da ih to motivira da istraže taj predivan grad. Tako da tu kombiniram i kolaže i fotografiju i same akrilne ilustracije, napominje Igor.

Ilustracija Igora Jurilja

Ilustracija Igora Jurilja

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Jedan novi rad koji bih isto tako izdvojio je recentan projekt s knjižarom Rockmark, u kojoj se trenutačno i nalazimo, gdje me Krešo Blažević, moj bivši urednik na portalu Muzika.hr, osoba koja me uvela u glazbeno novinarstvo pitao da za njihov drugi kulturni kalendar napravim ilustraciju Josipe Lisac kao neke svakodnevne i sakralne figure. I evo u suradnji s Rockmarkom i dizajnerom Vranom koji je to sve lijepo posložio napravili smo jedan kalendar s motivom Josipe Lisac gdje se ljudi po svojim rođendanima mogu pronaći uz bok nekim drugim slavnim ličnostima iz popularne kulture, ističe Igor.

Kulturni kalendar

Kulturni kalendar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kao velikom obožavatelju Britney Spears, posebna čast bila mu je ući u uži izbor ilustracija za službenu naslovnicu njezina dueta s britanskim pjevačem Eltonom Johnom:

- Pa kao fan Britney, mislim da svi znaju da jako cijenim njezin lik i djelo, u jednom trenutku kada se javila cijela ta kontroverza i postala javna stvar da je ona bila zatočena 15 godina naprosto sam ilustrirao nju kao neku mesijansku figuru na križu od novčanica dolara i to sam objavio na Instagramu da bi zapravo bila reakcija njezinog dečka, njezine asistentice i njezinih sinova u tom trenutku i onda su tu ilustraciju nosili fanovi u Los Angelesu pred sudnicom pred kojom se odvijao cijeli taj proces i ona je odjeknula i buknula, priča nam Igor.

Britney i Elton John

Britney i Elton John

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Britney nije neka neobična pojava u mom radu tako da kad je objavila napokon, nakon 6 godina pauze, singl s Eltonom Johnom "Hold me closer" isto sam jedno večer samo nacrtao, nakon što sam poslušao pjesmu, inspiriran njihovim fotografijama iz djetinjstva i nakon nekoliko dana to je Elton 'zasherao' na njegovom Twitteru i onda se nakon nekoliko dana njegov tim javio s molbo da bi oni to htjeli uključiti u natjecanje za službenu naslovnicu tog singla. To se nije ostvarilo u mom slučaju, ali mi je bila velika čast da ti se javi Elton, i zapravo Elton i Britney koju voliš da s njima surađuješ, zaključio je Igor.

Ne sumnjamo da će Igorov rad dobiti i drugu priliku, a dotad ćemo zajedno uživati u njegovim simpatičnim ilustracijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!