Projekt ''Tu je tvoj dom": Zadovoljstvo na licima mladih stanovnika Dalmatinske zagore

10.09.2022.

07:00

Autor: Zoran Kukilo/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Projekt - Tu je tvoj dom

Projekt - Tu je tvoj dom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako bi mlade obitelji ostale u Dalmatinskoj zagori, Splitsko-dalmatinska županija nastavlja sa svojim projektom ''Tu je tvoj dom'' kojim sufinancira gradnju kuća mladim obiteljima. Do sada su 204 obitelji dobile više od 20 milijuna kuna.


Mnogo zadovoljstva na licima mladih stanovnika Dalmatinske zagore. Ovoga puta ugovore ukupno vrijedne gotovo 5 milijuna kuna dobilo je 47 obitelji. Jure Grgat iz općine Otok pokraj Sinja na vlastitom zemljištu gradi novu kuću.

- Uz suprugu Marijanu, imam dva sina i ako Bog da, uskoro nam stiže i treće dijete. Živio sam i radio dvije godine u Zagrebu i srce me vuklo svom rodnom kraju i odlučio sam se na povratak, naglasio je Jure Grgat, Općina Otok.

Mlade obitelji s djecom dobivaju oko 110 tisuća kuna županijske pomoći za gradnju kuća. Cilj projekta ''Tu je tvoj dom'' jest potaknuti mlade na ostanak u Zagori.

- Novac planiramo iskoristiti za završetak naše započete kuće koja će uskoro biti useljena i dovršena, uporabnu dozvolu će ishoditi, ja se nadam i sredstvima koji su spomenuti za solarne elektrane,  za naše krovove. Nadamo se da ćemo i tu dobiti jednu pomoć, naglasio je Marko Samardžić, Općina Otok.

Župan Boban je najavio sufinanciranje postavljanja solarnih panela na krovove obiteljskih kuća. Svakoj obitelji za to se nudi 20 000 kuna županijske pomoći. 

- Vidimo kakva je situacija ne samo u nas, nego u cijelome svijetu što se tiče energije i to je sigurno energija budućnosti. Osim toga, ona je i zelena energija, obnovljiva energija i jako je bitno tako pomažu i sebi osobno i svojoj lokalnoj zajednici, rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Projekt ''Tu je tvoj dom'' ide dalje jer, kako kaže župan Boban, još ima mnogo zainteresiranih pa će županija osigurati određen iznos i u idućem proračunskom razdoblju. Župan poziva građane da se prijavljuju i na druge županijske projekte i poticaje poput sufinanciranja malog obrtništva, žena poduzetnika i poduzetnika početnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!