Proljetni sajam u Gudovcu

24.03.2023.

Zadnja izmjena 17:02

Autor: M.Š./HRT

Proljetni sajam u Gudovcu

Proljetni sajam u Gudovcu

Foto: HTV / HRT

U Gudovcu je otvoren 24. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam na kojem se predstavlja 400-tinjak izlagača iz desetak zemalja. 

Ove godine zemlja partner je Sjeverna Makedonija.

Na otvorenju je zato uz hrvatsku ministricu poljoprivrede Mariju Vučković - bio njezin makedonski kolega Ljupčo Nikolovski.

Ministrica je podsjetila na mjere pomoći poljoprivrednicima u sklopu četvrtog paketa mjera pomoći Vlade RH, a poseban naglasak stavila je na nadolazeće promjene u sustavu poticaja.

Nalazamo se na početku kampanje za jedinstvene zahtjeve za potporu. Ovo je godina prijelaza i promjene, a mi ćemo osigurati da nijedan poljoprivrednik ne ostane bez ijedne potpore, poručila je Vučković. Osvrnula se i na strateški plan poljoprivrede vrijedan 3,8 milijardi eura naglasivši da je Republika Hvatska vlastiti udio u tomu programu povećala s 15 na 20 posto te tako poljoprivrednicima omogućila veća sredstva.

Osigurali smo dovoljno novca za one koji žele investirati i donijeti strukturne promjene u hrvatskom gospodarstvu, kazala je ministrica Vučković te najavila da će Ministarstvo poljoprivrede sudjelovati i u unaprijeđenju infrastrukture Bjelovarskog sajma.

U Gudovcu dodijeljeni 5,6 milijuna eura vrijedni ugovori


Ministarstvo poljoprivrede u petak je u sklopu 24. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma dodijelilo 5,6 milijuna eura vrijedne ugovore iz Programa ruralnog razvoja, za nova ulaganja u mliječno govedarstvo, višegodišnje nasade i korištenje obnovljivih izvora energije.

- Tradicionalni proljetni međunarodni bjelovarski sajam prava je prilika da zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrijednom trudu i radu u izazovnim vremenima, ali i uručimo nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna eura, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Time će se, kako je kazala, realizirati vrijedne investicije prvenstveno u posebno osjetljiv sektor mliječnog govedarstva koji treba punu podršku, ali i omogućiti investicije u korištenje obnovljivih izvora energije te ulaganje u višegodišnje nasade.

Vučković je podsjetila kako je Vlada ponovno reagirala na brojne tržišne poremećaje te u okviru novog paketa mjera osigurala i 45,7 milijuna eura pomoći za poljoprivrednike, šumare i ribare.

Paket donosi 26,5 milijuna eura vrijednu potporu za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, dodatnih milijun eura za potpore malim mljekarama za nadoknadu dijela troškova sabiranja mlijeka, 10 milijuna eura za korištenje obnovljivih izvora energije te 4,3 milijuna eura vrijedna potpora za sektor ribarstva i akvakulture, kao i gotovo četiri milijuna eura pomoći za sektor prerade drva i proizvodnje namještaja.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju navode kako je putem Programa ruralnog razvoja do sada isplaćeno čak 2,4 milijarde eura za niz projekata koji doprinose razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih zajednica, od čega 141,7 milijuna eura u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Osim velikog izbora najnovije poljoprivredne mehanizacije po povoljnim cijenama te svog potrebnog materijala za proljetnu sjetvu, u sklopu Proljetnog sajma održava se i Sajam opreme za hortikulturu HOROP, Sajam građevinske i komunalne opreme GRO-KO, a održat će se i niz edukacija, kao i izložba malih životinja.

Sajama traje do nedjelje, 26. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!