Proljetni vašar u Karancu, najveća atrakcija izbor "princeze pušnice"

20:25 / 10.04.2022.

Autor: Melita Homa/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Proljetni vašar

Proljetni vašar

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Na Cvjetnicu se u Baranji, u Karancu, tradicionalno održava "Proljetni vašar" na kojemu se mogu pronaći isključivo domaći proizvodi. Ipak, najveća atrakcija "vašara" je izbor "princeze pušnice", najteže i najljepše slanine.


Mnoštvo je posjetitelja na Cvjetnu nedjelju pohrlilo na Proljetni vašar, uživajući u bogatoj ponudi domaćih OPG-ova, ali i svemu onome što su mogli tamo kušati.

- Privuklo nas je proljeće, Uskrs i sve ostalo, a dolazimo svaki put kad se ovo dešava.

U ponudi doista svega, no najzastupljeniji su bili "plodovi pušnice". Direkcija izbora princeze pušnice ove je godine uvela nova pravila za najslaninu.

- Ove godine smo uveli pravilo tako da svaki vlasnik donese svoju slaninu, važe se sa slaninom, onda se važe bez slanine, istariramo razliku, onda znamo koliko je on težak, koliko je teška slanina, kaže Vladimir Škrobo-Bajo, pokretač i organizator Proljetnog vašara.

Tariralo se uz pomoć 150 godina stare vage, uz povremene prigovore glavnom mjeritelju, pa se o pobjedniku odlučivalo i uz pomoć "digitalnog VAR-a". Tako nije bilo sumnje u gram točnu preciznost. Pobjedu je odnio najmlađi natjecatelj s 15,6 kilograma teškom slaninom, malo manjom od njega.

- Treba biti dobro meso, trebamo je svaki dan paziti i održavati i gledati da se ne ucrva, kaže Matija Povoljnjak, pobjednik, OPG Povoljnjak.

Pobjednik nije dvojio o sudbini princeze.

- Pojest ćemo je, što ćemo, moramo, kaže pobjednik.

Proljetni je vašar najavio i odličnu turističku godinu u Baranji koja je postala mjestom za odmor tijekom cijele godine.

- Prva četiri mjeseca skoro 170 posto više noćenja u odnosu na 2021. koja je bila na razini 2019. Znači ova godina bi trebala po svim pokazateljima biti najbolja po e-visitoru ikada, kaže Matej Perkušić, direktor TZ Baranja.

Ako se po proljeću prepoznaje godina, čini se da će ova za turizam u Baranji biti rekordna. Smještaj, lijepa priroda i dobri domaćini uz niz zanimljivih manifestacija poput ove iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!