Prominski čuvari Kristova groba

15.04.2022.

20:09

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Čuvari Kristova groba

Čuvari Kristova groba

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Simbolično, uz Kristov grob bdiju ovih dana i prominski čuvari tradicije čija je služba duboko ukorijenjena u njihove živote već više od sto godina. Biti prominski grobar, kako se zovu čuvari Kristova groba u Promini, velika je čast.

Zarekli su se davno Prominci: Čuvat će dio svoje povijesti. I bi tako do dana današnjega! 


Biti "grobar" čast je i ponos.


Denis Bronić, zapovjednik čuvara Kristova groba župe sv. Mihovila Oklaj - Promina kaže da prema statutu, čuvar ne smije biti oženjen i mora se pridržavati Deset Božjih zapovjedi.


Drže do starine prominski momci. Grobari su većini bili i dida i ćaća jer prenose se običaji s koljena na koljeno.


Čuvar Kristova groba Petar Bronić kaže da čuva Gospodinov grob već devet godina, dok Ivan Bronić kaže da će ga tek čuvati.


Službu su čuvari pobožnih običaja počeli na Veliki četvrtak. Na Veliku subotu suočit će se s čudom, otvaranjem Kristova groba i uskrsnućem, baš kao onomad rimski vojnici. 


- Kad ja viknem: "Kape doli, Bogu se pomoli" onda se svi čuvari Kristova groba bace na zemlju i biže iz crkve. Kad se izađe iz crkve onda se pod starom običaju pivaju prominske pisme, navodi Denis Bronić.


Naježiš se kad prolaziš kroz to, kaže Marino Jakovljević, jedan od čuvara Kristova groba. 


Stražu drže obučeni u narodnu nošnju. Tako je otkako je i običaja, a jedno koplje drugačije je od ostalih, poprskano je bojom.


Simboliku tog koplja pojašnjava Ante Džaja, čuvar Kristova groba.


- Sama simbolika ovog različitog koplja je to što je upravo Isus probijen tim kopljem, kaže.


Ovaj običaj je kulturno blago.


 - To je utkano u našu vjeru, našeg čovika bit, naglašava Zvonko Bare, urednik župnog lista.


I najstariji pamte da se uz Kristov grob podno Promine bdije već više od stoljeća. 


U svetom trodnevlju i Vodičani se odijevaju u rimske odore, naoružavaju kopljima i drže stražu uz Kristov grob. Upravo su Vodičani jedni od inicijatora da se i taj običaj uvrsti na listu hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!