Prošle godine u 100 dana propješačio čitavu Hrvatsku, a sada ima novi plan

31.10.2021.

08:20

Autor: Kod nas doma/HTV

Marin Zovko je svjetski putnik, planinar i avanturist.

Marin Zovko je svjetski putnik, planinar i avanturist.

Foto: Kod nas doma / HRT

Marin Zovko je svjetski putnik, planinar i avanturist. Prošle godine je u 100 dana propješačio 2282 kilometra, prešavši čitavu Hrvatsku. Već tada rodila se ideja za novu avanturu.

- Došao sam do kraja u Prevlaku, i dobio sam želju za nastavit taj put. Kopno nije bila opcija s obzirom da sam ga prošao – jedina opcija bila je more, kaže Marin o svojoj novoj avanturi za emisiju Kod nas doma.

I odluka je pala. Krajem šestog mjeseca, bez ikakvog prijašnjeg iskustva na moru, Marin je u Prevlaci sjeo u kajak i krenuo na putovanje do najzapadnije točke Hrvatske.

- Svi prijatelji, familija, kolege s posla, su me pokušali odgovorit od, po njima sulude, ideje da idem na kajak, s obzirom na moje neiskustvo. To je bilo ipak jače od mene, i ja sam odlučio krenut iz Prevlake prema Savudriji. Kupio sam kajak sa pogonom na pedale, tako da sam 80 posto svog puta prošao na noge, a 20 sam na ruke. Svakakvi vremenski uvjeti su me pratili – od jake bure, jakog juga, imao sam valove do metar visine. Zanimljivo, u niti jednom trenutku se nisam osjećao životno ugrožen, iako sam bio do 17 kilometara od obale. Prelazio sam s otoka na otok, u kanalima gdje se voze i trajekti i katamarani. Na kajaku sam imao svu opremu što mi je bila potrebna i za planinarenje, i za spavanje, i za kuhanje. Imao sam hrane za otprilike 10 dana, imao sam uvijek 10 litara vode sa sobom, opisuje.

Putem su Marina pratile velike vrućine, pa se najviše kretao rano ujutro i kasno poslijepodne. Cijelu obalu dobro je proučio preko karata i satelitskih snimki, jer trebalo je svaku noć pronaći sigurno mjesto za spavanje – ali uvijek je to bio prvi red do mora.

- Uglavnom sam spavao na plažama koje su dostupne isključivo putem mora, tako sam u jednom trenutku prije zalaska sunca, kad su kupači koji su došli brodicama otišli svojim kućama, ostao sam na tim plažama. Zanimljivo mi je bilo na Golom Otoku, tamo sam isto prespavao. Bio sam vjerojatno jedini stanovnik tu večer tamo, i zanimljivo je bilo vidjet te zatvorske, napuštene, objekte i nekakve tvornice, brodogradilišta, sve što se tamo nalazi, prisjeća se.

Često su mu jedino društvo bili delfini, a neki susreti su ga iznenadili.

- Iznenadilo me što na tim divljim plažama ima jako puno štakora. Noću pogotovo. Preko dana ne izlaze, ali po noći idu, šeću po plaži, traže ostatke hrane šta ljudima ostane, kaže.

 Marin na ovom putovanju morem prešao 894 kilometra što je je, uz malu pauzu, trajalo tri mjeseca. Ali čak ni to nije mu bilo dovoljno, pa je usput malo i planinario.

-  Malo sam bio istraživao. Od 1244 otoka, otočića i hridi koliko ih imamo, svega dvadeset otoka ima nadmorsku visinu višu od 200 metara, pa sam se odlučio popeti na tih dvadeset otoka, kaže.

Novi planovi već se kuju, jer ljeto će brzo doći.

 - Volio bih zaokružiti cijelu ovu priču hodanja i kajakarenja sa jednim krugom po Hrvatskoj biciklom, ali vidjet ćemo šta će bit s tim!

Samo da se zna – Marin je posljednji put vozio bicikl u osnovnoj školi, ali mi uopće ne sumnjamo u njegov novi uspjeh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!