Prva dama hrvatskog moto športa

02.08.2021.

18:17

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Arhiva/HRT

Hanja Bošković

Hanja Bošković

Foto: HRT / HRT

Baka Hanja Bošković bila je prva dama hrvatskog moto športa. 1997. godine pred kamerama HRT-a proslavila je devedeseti rođendan. U krugu obitelji i mnogobrojnih prijatelja, prisjetila se svoje 62 godine dugačke vozačke karijere, začinjene mirisom oktana i tisućama prijeđenih kilometara. 

Galerija
Hanja Bošković, Foto: HRT/HRT
Hanja Bošković, Foto: HRT/HRTHanja Bošković, Foto: HRT/HRTmali dio nagrada..., Foto: HRT/HRTHanja Bošković, Foto: HRT/HRTHanja Bošković, Foto: HRT/HRTHanja Bošković, Foto: HRT/HRT

Ova čila i vesela gospođa počela je svoju živopisnu karijeru 1920., kad je s 15 godina prvi put sjela na motocikl. A ljubav između čovjeka i stroja potrajala je zaista dugo.

Bila je luda za motorom, s njim obavljala poslove od jutra do navečer, putovala u puno država, vozila velike motore. A počela je voziti još kao dijete. I vozila male motore, velike motore, slabije i jače motore...

Vozačku dozvolu dobila je 1928. godine i tada je počela pustolovina jurnjave prekinuta tek 1984. Prošla je gospođa Hanja i rat na motociklu, sudjelovala na mnogobrojnim utrkama i rally-jima, pa čak i na onome održanome pedesetih godina kad se vozilo 22 dana kroz Austriju, Švicarsku, Italiju i zapadnu Njemačku. Automobili je, pak, nisu nikad posebno zanimali, i na auto utrkama je sudjelovala samo zbog nagovora prijatelja. 

Posljednja utrka u kojoj je sudjelovala održana je 1996. godine. Baka Hanja bila je suvozačica najmlađe članice Udruženih vozačica Hrvatske, čiji je ona prvi počasni član. Iste 1996. godine sudjelovala je i na jednom rally-ju.

- Mene to oživi, živci mi rade. Ne mogu… to je u krvi. To može shvatiti samo jedan športaš, samo sportaš zna što to znači, jer to te „usvrsi“, da postaneš još više - poručila je tada baka Hanja.

A kolika je ljubav bake Hanje prema moto športu, najbolje će dočarati anegdota o tome kako je baka Hanja sa 77 godina prošla liječnički pregled za produženje vozačke dozvole. Kupila je, naime, u trgovini zdravstvenim potrepštinama standardnu liječničku ploču za ispitivanje vida, te napamet naučila položaj svih slova. Pregled je, kao što ste i pretpostavili, prošla iz prve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!