15:03 / 07.03.2021.

Autor: Marko Percan/T.D./More/HRT

Prva ronilačka maska na sjevernom Jadranu izrađena u Puli

Ronilačka maska

Ronilačka maska

Foto: More / HRT

Prva ronilačka maska na sjevernom Jadranu izrađena je u Puli davne 1919. na mjestu današnjega frizerskog salona.

Lodovico Mares izradio je prvu masku od automobilske zračnice i stakla. Mnogi su u to vrijeme pokušavali razviti podvodnu opremu. No, Lodovico Mares gotovo je jedini koji je od svoje maske uspio stvoriti svjetsku ronilačku marku. Rođen je u Puli 1898. Ondje je naučio loviti ribu posebnom vještinom, praćkom s naoštrenom žicom kišobrana. Priliku je Mares dobio u Arsenalu gdje se zaposlio kao ronilac. Nakon Prvoga svjetskog rata dobio je posao u trgovini alata, gdje je izradio svoju prvu masku.

- To mi je novost. Raduje me da je iz moga grada. Kvalitetnu masku čini njena udobnost. Ona je napravljena od silikona i dijela kroz koji gledamo, koji je staklen. Bitno je da maska s unutarnje strane nema dupli rub. To znači da ne ostavlja trag na licu nakon dužeg nošenja maske. Bitno je da imamo dobro vidno polje kako bi mogli uočiti što više detalja iz okoline, objašnjava Josip Urti, bivši državni prvak u podvodnom ribolovu.

Lodovicova maska sigurno nije bila udobna kao današnja, ali su je svi htjeli imati. Onda je uslijedio Drugi svjetski rat i egzodus talijanskog stanovništva. Otišao je iz Pule i nastanio se u Rapallu. Zaslužan je da je taj mali talijanski gradić centar ronilačkog svijeta.

- Svim roniocima je velika čast doći u Rapallu i to doživljavaju kao dom podvodnog ribolova. Nije upitno da je Mares bio jedan od pionira koji i danas ostavljaju trag u ronilačkoj industriji. Ima povijesni status što se toga tiče, ističe Dušan Runjajić, direktor prodaje i marketinga Maresa, Italija.

Sve je počelo u Puli i može se nazvati kolijevkom podvodnog ribolova na Jadranu. Mares je umro u 91. godini života 1989. godine bez potomaka. U Puli uspomenu na njega čuva grob njegovih roditelja.

Priča o Lodovicu Maresu bila je dugo zaboravljena, možda sada pomogne Puli da zauzme mjesto u povijesti razvoja ronjenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!