Dorja Blažić niže svjetske uspjehe u mačevanju

16.07.2022.

07:10

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Prvakinja u mačevanju

Prvakinja u mačevanju

Foto: HTV / HRT

Znate li naziv za ženu koja se bavi mačevanjem? Ne znate i nećete uspjeti saznati ni nakon ovog teksta jer hrvatski rječnici nisu zabilježili takvu riječ. No, to je sada manje važno, ono što možete saznati jest da na svjetskom prvenstvu u mačevanju što je počelo u Kairu sudjeluje 18-godišnja Zagrepčanka Dorja Blažić - koja je postigla dosad najbolji hrvatski rezultat u ženskom mačevanju na europskim prvenstvima.

S obzirom na to da je još uvijek juniorka, ovo joj je prvi nastup na svjetskom prvenstvu za seniore - očekivanja su velika, a krajnji su cilj Olimpijske igre.

- Olimpijada 2024. mislim da je moguće. To je svakako ultimativni cilj i evo ostaje nada, govori Dorja Blažić, hrvatska reprezentativka u Floretu.

Jer sistem kvalifikacija u mačevanju je nepravedan - riječ o individualnom sportu, a kvalificira se putem ekipa - znači, morat će sama protiv svih. 

- Problem u Hrvatskoj je što sam ja jedina žena koje se bavi floretom na ovoj razini pa mi nedostaje sparinga. Zbog toga vrlo često moram putovati, rekla je. 

- Mačevanja nema u kladionicama, ali da imam tu mogućnost kladiti se, ja bih se na Dorju kladio, naglašava Bojan Mijatović, trener u mačevalačkom klubu.

Nedavno, uoči koncerta Iron Maidena u Zagrebu, trenirala je s vokalistom Bruceom Dickinsonom.

- Bruce je došao i prije koncerta odradio je s nama par treninga, priča Dorja i dodaje kako ga je tražila potpis te da su se sprijateljili.

- On je stvarno jednostavan, opušten i bilo mi je drago upoznati ga, govori.    

Mačevanje kod nas ne spada u razvikane sportove - Francuzi, recimo, imaju više registriranih klubova nego što mi imamo natjecatelja, no Dorja je odlučila i dalje pomicati granice u ovome sportu.

Kada je riječ o ženskom mačevanju, jedna zanimljivost- hrvatski jezik ne poznaje riječ za ženu koja se njime bavi.

- To je uvijek dilema s obzirom na to da je moja disciplina floret, meni je lakše reći floretašica nego mačevalka ili..., smije se Dorja.

No to je manje važno, dok god Dorja živi ono što voli i još iz tako male zemlje niže svjetske uspjehe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!