10:39 / 30.06.2021.

Autor: Maja Zrnić/Dobro jutro, Hrvatska/T.D./HRT

Psi u potrazi za nekropolom drevnog Farosa

Psi tragači

Psi tragači

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na otok Hvar su stigli dresirani psi tragači koji istražuju područje Staroga Grada u potrazi za nekropolom drevnog Farosa. 


Prosto je nevjerojatno da pas može nanjušiti ostatke grada starog 2400 godina.

- Jednako kao što pčela ili bumbar po svim zakonima fizike ne bi trebali letjeti, jer tako čovjek misli, onda ni psi to ne mogu. Ono što smo naknadno utvrdili koristeći znanost, je da psi mogu detektirati kontaminiranu zemlju. Taj miris ostaje jako dugo i najstariji nalaz naših pasa je 6000 godina star nalaz u Njemačkoj, rekao je Christian Nikolić, voditelj tima.

U svijetu nema puno timova koji rade sa psima tragačima, pa gospodin Nikolić često putuje po Europi, ali i na udaljenije lokacije.

- Manje više radimo po cijeloj Europi, najčešće u Njemačkoj, ali i Africi, Aziji. Morate biti dobri sa svojim psima, psi moraju biti istrenirani, moraju podnijeti razne pritiske, putovanja helikopterima, brodovima. Više dana života u boxu ili na terenu, a to sve dolazi s iskustvom, rekao je Nikolić.

Kada pas detektira kontaminiranu zemlju, na nju jednostavno legne i miruje. To je znak da ovdje treba sondirati teren, stoga je u Starom Gradu zavlada veliko uzbuđenje među arheolozima.

- Izuzetno je veselje raditi s psima, jer je to jedna od pionirskih metoda i evo u prva dva dana istraživanja postigli smo rezultate i veselimo se budućim istraživanjima. Marija Ugarković voditeljica projekta, rekla je Sara Popović, arheologinja.

Novi projekt Adria cos, Instituta za arheologiju financira Hrvatska zaklada za znanost, a u sljedećih pet godina istraživat će se područje otoka Hvara.

- Ja sam izuzetno zadovoljna što smo uz pomoć pasa istraživača već na samom početku dobili neke indicije. Pronaći nekropolu za nas je izuzetno važno, jer nam to pokazuje ne samo kako su naši preci pokapali mrtve, nego i kako su živjeli u zajednicama koje proučavamo, rekla je Marina Ugarković, Institut za arheologiju, voditeljica projekta Adria cos.

Iako su mnogi arheolozi i istraživači izučavali grčki grad Faros nikada se nisu utvrdile granice drevnoga grada, njegova veličina i broj stanovnika. Korištenjem najsuvremenijih metoda, mladi arheolozi i istraživači sigurno će nam donijeti odgovore na mnoga pitanja, kao i zanimljive priče iz prošlosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!