Pudarice pjesmom i pocikivanjem tjerale čvorke

06.09.2022.

07:00

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: snimka zaslona / pexels

Pudarina je stari baranjski običaj čuvanja grožđa i vinograda od čvoraka i kradljivaca. Gotovo desetljeće i pol taj običaj od zaborava čuva Udruga vinogradara i vinara " Martinovo brdo" iz etnosela Gajić. I to zahvaljujući istoimenoj kulturno-turističkoj manifestaciji - Pudarina.

U prošlosti je većina baranjskih sela na brdu imala vinograde i podrume. Od blagdana svete Ane pa do Male Gospe, kada je na trsovima bilo sve više grožda, a bobice sve punije sladorom - valjalo je čuvati grožđe. I eto u vinogradima pudarica, djevojaka iz okolnih sela.

- To je bilo nešto najljepše. Dolazili smo u naše vinske podrume. Tu smo se učile šivanju, vezu, pjesmi. Ali nam je bila osnovna zadaća zapravo čuvati grožđe od čvoraka, prisjeća se Janja Čeliković, predsjednica Udruge vinogradara i vinara "Martinovo brdo" iz Gajića.


Neki su se u pudarini i oženili 

Neke su baranjske pudarice, odnosno čuvarice grožđa, u vinogradima ostajale samo tijekom dana, a neke su ondje i noćile. Tada bi im u pohode dolazili momci. Na ljubovanje.

- I onda pitamo jeste li vi to sačuvali grožđe? Jeste. Jeste li skuhale nešto, trgančiće? Jesu. Je l' ima šta i za popit' ? Ima. Onda smo mi malo zapjevali s curama. Neko se tamo i oženio u podarini. Ja nisam, prepričava Stjepan Balatinac.

Kako bi osjetili dašak nekadašnjih vremena i doznali još ponešto o pudarini, na Martinovu brdu okupili su se Baranjci i njihovi gosti iz ostalih dijelova Hrvatske, ali i Mađarske te Bosne i Hercegovine. 

Na Martinovu brdu ispreplela se zelena i plava Hrvatska. I izvorna šokačka jela i pića - s pršutom, smokvama, maslinama, konavoskim vinima. U ovaj se prekrasni ambijent odlično uklopila i pjesma. Već prema tradiciji - i revija izvornih nošnji pudarica.

Nekada je i na ovom baranjskom brdu bilo mnogo pudarica. Pocikivanjem i pjesmom tjerale su čvorke iz vinograda. To je odavno utihnulo, ali zahvaljujući manifestacijama poput ove - pudarina živi i dalje!   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!