Pula dobila prvo sklonište za pse i mačke

23.02.2023.

07:00

Autor: Mateja Kelemenić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Napuštene životinje

Napuštene životinje

Foto: HTV / HRT

Zbog povećanih troškova života, ali često i zbog toga što su ljubimci kupljeni kao igračke što nikako nisu i ne bi trebali biti, velik broj njih nakon nekog vremena nađe se na cesti. Ostavljeni i napušteni lutaju ulicama. Tako je bilo i u Puli koja je napokon dobila prvo sklonište za pse i mačke s 49 nastambi u kojima će se zbrinuti napuštene životinje. 

Premda prvi stanari još nisu stigli, Berta i Gambit posjetili su i odobrili pulski azil. Sklonište za životinje može prihvatiti 90 pasa i 4 mačke.

- Sklonište skrbi, odnosno hvata izgubljene životinje i nezbrinute životinje na području javnih površina gradova i takve životinje se zbrinjavaju u ovom skloništu i nakon toga se udomljavaju za HRT Regionalni dnevnik rekao je Bojan Zidarić, voditelj skloništa za životinje. 

Uz sklonište nalaze se i prostorije za veterinarsku prasku i uređivanje životinja. Uz boksove za pse tu je i grijani prostor za mace.

- Inače s mačkama se ne postupa kao sa psima, njih se ulovi i donese ovdje na sterilizaciju i kastraciju i vraćaju se u prvobitno stanište, kazala je Nina Božac, djelatnica skloništa za životinje.

Sklonište je 4 sata na dan otvoreno za posjetitelje i volontere.

- Ako je životinja zdrava, sterilizirana vi je možete udomiti, ako ste udomitelj, a ako ste volonter možete doći, prošetati životinju i vratiti je, istaknuo je Zidarić.

Posjetitelji mogu prošetati pse i igrati se s njima, a sklonište ima i edukativnu namjenu.

- Imat ćemo prostor za edukaciju, dakle dolaze djeca da se njih educira i ovim putem pozivam volontere i udruge životinja da budu partneri u cijeloj priči, rekao je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

 - Ono što nam je sljedeći korak je izrada web stranice, ali isto kako je azil otvoren za sve građane želimo da što više ljudi dođe, kazala je Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule.

Još samo preostaje da prvi stanari pronjuškaju novo sklonište prije nego pronađu svoj "zauvijek dom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!