Pulska riva, zapuštena ljepotica sa bezbroj priča

08.09.2022.

06:46

Autor: Marko Percan/More/HRT

Stara razglednica Pule

Stara razglednica Pule

Foto: More / HRT

Donosimo i priču o vrlo netipičnoj i posebnoj rivi - onoj u Puli. Izgradilo ju je austrougarsko carstvo i oko nje smješteni objekti koji i određuju povijest grada. Željeznički kolodvor, Arena, katedrala, zgrada Admiraliteta i Uljanik.

Uljanikov otok jedini je otok na Jadranu koji je s kopnom povezan željeznicom. Dugo tamo nije prošao ni jedan vagon. No, pulska riva ima tračnice i po tome je posebna. Ne samo po tome. Mediteranski gradovi žive sa svojom rivom. Grad i riva su jedno tijelo. Riva je mjesto susreta, gradskih čakula, mjesto koje nosi okus bure i juga, mjesto koje nosi okus Mediterana. No u Puli nije baš tako.

Iako se nalazi na moru, Pula nije tipičan mediteranski grad. U sadašnjem obliku nastala je kao vojno industrijski grad, nešto poput ogromne vojarne koju je izgradila Austrougarska, a zatim koristile Italija i Jugoslavija. Tek u zadnjih nekoliko godina Pula slijedi novi put - put kojim se grad želi više povezati s morem. A njihova je dodirna točka - riva.

Zapuštena ljepotica

Pulska riva danas je poput zapuštene ljepotice. Oštećena je. A osim mjesta za ribare i turističke brodove nema funkciju, osim što služi kao parkiralište. A godinama se već govori da će pulska riva dobiti novo ruho te da će biti izgrađena sve do Mandrača, male lučice za domaće ljude.

Inače, stariji Puležani još se sjećaju da su se na rivi nekad i kupali. More je bilo čisto, a tu su se nalazila popularna pulska kupališta Bagno Polese i Bagno Stenger. No, prošlo je vrijeme austrougarske gospode, talijanskih šinjorina i jugoslavenskih oficira.

Polako prolazi vrijeme i domaćih. Kao da uzmičemo pred globalizacijskom moći sveprisutnog turizma koji svemu daje neku novu funkciju. Dolazi neko novo vrijeme. Možda s njim dođu i neki bolji dani za netipičnu i posebnu pulsku rivu.

Pogledajte prilog iz emisije More.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!