Zagrepčanka Anja odselila na Pag, očarana idilom otočnog života

13.02.2022.

16:22

Autor: Žana Ljuština/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Purgerica i paška čipka

Purgerica i paška čipka

Foto: More / HTV

Prošle godine Anja Bolčević odlučila je sva godišnja doba provoditi u malim Mandrama na otoku Pagu. Ovoj mladoj Zagrepčanki, do tada je ovo mjesto na južnoj strani otoka Paga bila ljetna oaza.

- Ovo mi je bila prva zima, a mogu vam reći i da mi je zima draža od ljeta, govori Anja Bolčević.

Dok šećemo mjestom, u kojem se svi poznaju i uživamo u idiličnim prizorima zimskoga dana, nije teško shvatiti zašto. No tu je dakako i Luka, vatrogasac, lokalni dečko.

- On je bio veliki i bitan dio moga dolaska ovdje, ali otkako smo počeli hodati, nikada nismo ni pomislili na život u Zagrebu, rekla je Anja.

Kaže to djevojka iz Zagreba u trenutku kada mladi ljudi, u potrazi za boljim životom, mahom napuštaju ne samo mala mjesta već i velike gradove.

- Ja sam kontra, ja bi voljela da je ovdje više mladih. Ima toliko potencijala u mjestu, a svi bježe prema gradu i gužvi, naglašava.

Luka je pravi sretnik.

- Super mi je što joj se sviđaju Mandre i što se odlučila ostati u Mandrama, sretan je Luka Prtorić.

A kad zapuše poznata paška bura, Anja se posvećuje paškoj čipki. U početku je bila slikarski motiv, no sada čipku sama šiva. Školu za pašku čipkaricu uspješno je završila.

- Uvijek mi je bilo fascinantno koliko je detalja i čistoće u jednom malom komadu čipke. Do nedavno je bilo zabranjeno, zapravo, nije bilo normalno da netko tko nije odavde i nema paško prezime raditi čipku, govori Anja.

Vremena se srećom mijenjaju pa su sada u školu za izradu čipke svi dobrodošli. "Bijelo zlato", kako je često nazivaju, izrađuje se, objašnjava Anja, na krutoj površini tako da se uz osnovne niti nadovezuje uzorak iz središta prema vani.

- Meni nije toliko teško to izvesti. Najteže mi je naučiti sve nazive na domaćem paškom. Potrebno je puno strpljenja, truda, najviše je potrebno raditi u komadu, ne 2 sata danas, 2 sutra, nego 5 u komadu i ne dizati jastuk, ne micati ga iz krila, govori Anja.

Jasno je da je u svaki i najmanji komad čipke utkano puno sati strpljivoga rada.

- Meni je to prvenstveno meditacija. Za rad imam ideje i dalje za uklopiti to u odjevne kombinacije, ali potrebno je još dosta godina da se usavršim, rekla je Anja.

A život u malim Mandrama na otoku Pagu postane apsolutno savršen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!