Pusni utorak u Rukavcu

21.02.2023.

20:08

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Pusni utorak u Rukavcu

Pusni utorak u Rukavcu

Foto: HTV / HRT

Kvarner je bogat brojnim narodnim običajima, pogotovo u karnevalskom razdoblju. Stanovnici Rukavca ponose se svojim Partenjakima - jedinstvenom skupinom slobodnih mladića i djevojaka koji u životopisnim odorama, na pusni ponedjeljak i utorak obilaze kuće, skupljaju jaja te biraju pusnog zeta i nevjestu. Dani su to kada su vrata svih kuća otvorena. 

Julija i Vedran. Dvoje od tridesetak rukavačkih Partenjaka. Jedinstvene skupine tamošnjih neoženjenih mladića i neudanih djevojaka koji dva dana prije Pusta obilaze kuće, u njih donose veselje, smijeh, ples i pjesmu. A domaćini ih nagrađuju najboljim poslasticama i jajima. 


- Ovo su dani kada je cijelo selo skupa, kad su sva vrata otvorena. Svatko može nešto pojesti i popiti, kada se malo nazdravi za mlado ljeto, kada se dočekuje proljeće, rekla je Marjana Kalčić iz TZ Matulji. 


Partenjaki selom prolaze nakon Rukavačkih zvončara. Uz glazbu. I običaje. Posipanje za plodnost, paljenje krijesa, ugljen za pripadnost.


- Idu od kući do kući i u svakoj kući plešu s ukućanima i žele im dobro i da se vide i iduće godine, kazao je feštar Nikola Sakić


No, prvo....


- Svaka kuća bira svoju pusnu nevjestu i pusnega zeta i zaplešemo s ukućani, ali mladi, i na kraju nazdravimo i proveselimo se, kazala je Andreja Fatović, "pusna nevesta". 


A ni domaćini ne skrivaju veselje...


- Srce mi je upravo izletjelo, sad ga moram vratiti pomalo i idemo dalje. Sad sam čekao cijeli dan do podne da dođu do kuće i sad ću im se pridružiti nakon što smo pripremili doma najbolje, najljepše i najsrdačnije što smo mogli za naše mještane, rekao je domaćin Robert Tancabel


Koliko se dugo održava "obhajanje" Partenjaka, nitko sa sigurnošću ne zna. No usko su povezani s Rukavačkim zvončarima i riječju parat, a to je - ulog koji su stari Rukavčani plaćali kako bi se u selu održali karnevalski "tanci". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!