Šetnja putevima orhideja

07.05.2022.

07:01

Autor: Ružica Divac Borovečki/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Putevima orhideja

Putevima orhideja

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Na spomen orhideja često pomislimo na egzotične tropske biljke s rakošnim cvjetovima. No, na obroncima Strahinjčice i Ivančice rastu drukčije, samonikle orhideje. Malene, ali svejedno raskošne ljepote. Ljubitelji prirode danas ih mogu proučiti na poučnoj stazi u Radoboju, uz stručno vodstvo.

Početak svibnja idealno je vrijeme za šetnju Putevima orhideja, jer procvalo je 15-tak od čak 40 vrsta i podvrsta.

- Na samoj stazi pokazat ćemo baš sve koje su trenutno u cvatu, grimiznog kaćuna, malog kaćuna, nekih vrsta naglavica, kokice su počele cvasti. Tako da ima tu puno materijala, puno ljepote, rekla je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno.

Javna ustanova tako organizira poučne rute, organizira prirodno-turističke atrakcije i radionice za školarce. 

Želite upoznati rijeku Sutlu, Zelenjak ili goru Strahinjčicu? Zagorje zeleno i u tome vam može pomoći.

- Nastojimo u planinarskoj školi što više ljude educirati da shvate to bogatstvo i vrijednost prirode i kako ju čuvati, rekao je Damir Gross, Planinarsko društvo Grafičar, Zagreb.

Tko se danas zaputi u Radoboj na Dane orhideja, neka se odjene i obuje za planinarenje. Orhideje su strogo zaštićene, zabranjeno ih je brati, iskapati ili uništavati, a to ljubitelji prirode već znaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!