Ivana je bolnicu i ambulantu zamijenila farmom

25.01.2022.

06:59

Autor: Borka Juras Slamić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Obitelj Mehić na farmi

Obitelj Mehić na farmi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nekadašnja medicinska sestra Ivana Mehić odlučila je svoj život okrenuti u potpuno novom smjeru! Bolnicu i ambulantu zamijenila je farmom. U cijeloj priči pomaže i njezina obitelj. Unatoč brojnim preprekama i problemima - nisu požalili. 

Na OPG -u obitelji Mehić ništa nije uobičajeno. Krave ovdje same dolaze na mužnju.

Koke su smještene u Motelu Koko, a sve životinje imaju svoja imena. A sve je krenulo, kako to već u životu biva, od loših dijagnoza.

- Nakon otkaza u bolnici nakon 17 godina i života u zatvorenom prostoru, suprug i ja smo odlučili kupiti komad zemljišta jer smo bezemljaši i kupili smo maslinik i na njega stavili drveni bungalov, i tako je počela adaptacija, ističe Ivana Mehić

I život na farmi. Učila je iz knjiga, od stručnjaka, čak i volontirala na jednoj farmi. 

Danas njezin OPG proizvodi mlijeko, svježi sir, jogurt. Sve što proizvedu i prodaju. 

No još će trebati vremena za samodostatnost. 

- Planovi, što više djece dovesti tu da se djeca vrate u prirodu, osobito nakon ove situacije s koronom, dovesti djecu da uživaju u prirodi, proširiti djelatnost na seosko domaćinstvo i krenut uz ovo, tim putem, dodaje. 

Jer rijetki su oni koji kreću njihovim putem.

- To se doslovno, negdje za 80% se smanjio broj što velike, što male stoke, kaže veterinar Goran Horvatović

Sve što je na farmi napravljeno, Mehići su sami financirali. Struju im daje sunce, tekuću vodu još nemaju. No ništa ih ne obeshrabruje jer u opustjelom dalmatinskom kršu našli su ono što smo nekad svi znali i zaboravili - ljekovitu moć prirode.

- Potreba za prirodom je bila jača i od sestrinstva koja je zapravo moja prva ljubav, jača od života u gradu, znači ni jedan život u gradu ne može se miriti sa životom na selu i nikad se ne bih vratila, dodaje Ivana Mehić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!