Originalan i neobičan vinar iz Ravnih kotara

10.03.2023.

17:38

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Rade Bobanović

Rade Bobanović

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zadarsko zaleđe više od desetljeća doživljava ubrzani procvat vinarstva, a među etiketama koje nude sve brojniji proizvođači ima ih koje su se zakitile najvišim svjetskim priznanjima. Izabran je i novi predsjednik Udruge vinara, koji maslinu, lozu i smokvu naziva - tri dalmatinske gracije, a ima i jasne i osebujne ideje kako dalje.

Konji su oduvijek dio života stanovnika Ravnih kotara, no u novije vrijeme promijenila im se uloga. U Rade Bobanovića, osim što su obožavano društvo, na osobit način pomažu u vinogradarstvu.

- Ja radim koktele, malo gnoja, malo meda, malo mlijeka, malo mokraće konjske i radim one žute bočice, punim s ton tekućinom i tu se insekti zadržavaju. U toj svojoj želji za uživanjem u tom amonijaku, uživanjem u seksu, u biti ugibaju, objašnjava predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije Rade Bobanović.

Tako se na ekološki način rješava nametnika. Originalan i energičan, Rade planira i budućnost Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije. Već je u pregovorima s Upravom luke Gaženica u koju pristaju kruzeri.

- Luka prima na području Zadarske županije 150 tisuća gosta u 73 ture brodova, sve počinje od četvrtog, završava s jedanaestim mjesecom, znači tu se moramo prepoznati kao dobri nuditelji odličnih vina. Drugo, moramo brendirati jedan od naših proizvoda. Broj tri je da se unutar svega što radimo prepozna vrijednost Ravnih Kotara i šireg prostora, ističe Bobanović.

Tako se oplemenjuje turistička ponuda.

- Ovaj je kraj postao prepoznatljiv i po kućama za odmor, s bazenima. Naše kuće za odmor moraju imati naša vina, naglašava.

U ovom se kraju loza uzgaja oduvijek, no proizvodnji vina ambicioznije se počelo pristupati tek nakon Domovinskog rata. Udruga vinara i vinogradara službeno postoji od 2019. i danas okuplja 27 vinara.

- Zadarska županija proizvodi, od nas ovih vinara koje ja nabrojim, skoro dva milijuna butelja, ističe Rade.

Smislit će Rade i vino za one koji ne piju alkohol pa planira proizvodnju halal vina, no ne može baš sve sam. Uz odgovarajuće prodajno mjesto za domaće vinare, zagovara edukaciju ugostitelja i njihova osoblja kako bi gosti imali priliku uživati u najboljim proizvodima bogate zemlje i vrijednih ruku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!