Radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša

15.09.2021.

22:37

Autor: Sandra Lacković/M.M./Regioanlni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša

Radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na Sveučilištu u Dubrovniku pokrenuli su projekt kružne ekonomije - umjesto iscrpljivanja resursa štite more. Pa su tako Dubrovčani na radionicama naučili da ljušture školjkaša nisu otpad - nego da od njih mogu izraditi autohtone suvenire i nakit.

Radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša izazvala je veliku pozornost Dubrovčana. Postupak je jednostavan - ljušture mušula i kamenica termički se obrade, samelju, a dobiveni prah koristi se za modeliranje. Nisu potrebna velika ulaganja ni skupa oprema.

- Cilj nam je bio da ljudi mogu u kućnoj radinosti napraviti smjesu. Mi smo se odlučili za nakit, iako je ta smjesa šire primjenjiva, mogu se raditi suveniri, privjesci, posudice razne, mašta nema granica, rekla je akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić, Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Uvjerili smo se u to s polaznicima radionice. Naučili su da ljušture nisu otpad, nego se mogu koristiti u kreativne svrhe.

Radionica je dio projekta Bluefasma regionalne razvojne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku.

- Koji se bavi uvođenjem koncepta kružne ekonomije u sektor ribarstva i akvakulture, to je koncept koji ćemo uvoditi u sve ostale naše djelatnosti, jer ovaj sustav da mi iz prirode stalno nešto uzimamo, a u prirodu samo vraćamo naše smeće jednostavno nije održivo, rekla je dr.sc. Marijana Pećarević, prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku.

Podsjetimo - sukladno proizvodnji u Malostonskome zaljevu svake godine na komunalnom otpadu završi gotovo 400 tona ljuštura kamenica i mušula. Umjesto iscrpljivanja resursa, kružna ekonomija nudi autohtone suvenire i zaštitu mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!