Šlinganje i štrikanje, povratak u prošlost uz moderne materijale

25.03.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Šokačka radionica

Šokačka radionica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zlatovez i oslikavanje predmeta, šlinganje, heklanje, štrikanje, vez na papiru - svemu tome svoje polaznice poučavaju vrijedne članice udruge Šokačka grana. Ciklus radionica "Šokački suveniri Osijeku" privlači zaljubljenice u te tradicijske načine izrade predmeta, za koje je potrebna mirna ruka i mnogo strpljenja.  

Mnogi ne znaju da se tradicijski odjevni dodaci mogu rabiti u izvornom obliku, bez suvremenih preinaka i novotarija - kažu nam vrijedne članice Šokačke grane, koje i same nose ono što su izradile. 

- Ima za noge, štucne isto tako ili šticle, može uz ruke, pojasevi, ogrlice, torbe sve se danas može, ali samo sa starim originalnim uzorcima, rekla je Dubravka Golubić, voditeljica radionice štrikanja.

Na radionici štrikanja uvijek je tiho, jer za izradu složenih uzoraka potrebni su puna koncentracija i mirne ruke.

Svaki ovaj križić je jedno zrno. Ako vi njega ne stavite na mjesto, cijeli red morate parati i kretati ispočetka, rekla je Golubić. 

Iskustvo i znanje o tradicijskih tehnikama čuva se u starim dokumentima, ali i u sjećanjima onih koje su poučavale njihove bake.  

- Moja baka se bavila heklanjem i nekako sam i ja to htjela naučiti. Odlučila sam da je ovo odlična prilika da i ja počnem, rekla je Karla Binder iz Osijeka.

Kao i kod heklanja, tako i izrada zlatoveza od polaznika iziskuje strpljenje i spremnost na suradnju.

- Crtanje sheme, pa izrezivanje na kartonu, lijepljenje na priređeni materijal i onda krećemo s koncem. Uvodimo konac u dvije igle i krećemo sa samim radom, rekla je Davorka Galić, voditeljica radionice zlatoveza.

Možda je tehnika stara, ali zato polaznici radionice oslikavanja danas imaju mnogo veći izbor materijala. 

- Radimo akrilnim bojama. Radim na staklu, na koži, svili i pamuku, naglasila je Julija Nemet Mihaljević, voditeljica radionice oslikavanja predmeta.

I tako već 16 godina nastaju jedinstveni uraci sa šokačkim potpisom koji će dragoga gosta podsjetiti da je došao u Slavoniju. 

- Svake godine izbacimo neki od predmeta koji bi možda mogao biti potencijalni suvenir za ovo područje, rekla je Ljubica Pilipović, voditeljica projekta Šokački suveniri Osijeku.

Iz Šokačke grane pozivaju građane da se odazovu na nove cikluse tradicijskih radionica koje su, kako kažu, prigoda za druženje istomišljenika, ali i bijeg od stresne svakodnevice. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!