Ranko Varlaj: Zašto smo pokrenuli "Istrage prometnih nesreća"

24.09.2021.

11:52

Autor: Kod nas doma/HTV

Ranko Varlaj

Ranko Varlaj

Foto: Kod nas doma / HRT

Prije tri godine pokrenuta je emisija "Istrage prometnih nesreća" čiji je urednik Ranko Varlaj. Nakon toliko godina rada na emisiji takve tematike, ljuti ga što se smatra da ljudski život nema baš istu cijenu.

- To mislim na način da, kada pogledamo ljude koji odu na luft-madracima prema Italiji, ili ovi što se penju na Biokovo u japankama, to su prve vijesti u Dnevniku i u informativnim emisijama. A ljudi koji ginu u prometu, to se ili zaboravi ili - ako je baš jako velika tragedija - onda to nađe svoje mjesto. Onda sociolozi i psiholozi o tome dva dana razgovaraju, i to opet onda ode pod tepih, kaže Varlaj. Dodaje kako je upravo iz tog razloga napravljena emisija "Istrage prometnih nesreća", kako bi se ljude svaki tjedan educiralo o tome što loše rade u prometu i što se iz svega toga događa.

Varlaj kaže kako je u nesrećama presudan ljudski faktor.

- Iz njega se izrode sve te nesreće – nepažnja, alkohol, brzina, needuciranost. Mi se baš bavimo time da ljude što više upozorimo, objašnjava.

Načelnik sektora prometne policije RH Josip Mataija smatra kako najbolje rezultate donosi kombinacija edukacije i represije.

- Iako je policija represivni aparat, svjesni smo toga da samo kaznama nećemo riješiti problem, odnosno da policija sama ne može riješiti taj problem sigurnosti cestovnog prometa, napominje i dodaje kako se svi koji se bave sigurnošću prometa moraju još više uključiti u to.

- Upravo edukacija i ovakve emisije mislim da su nešto vrlo bitno, zaključuje. 

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!